T’has preguntat mai com es fa el semen? Com i on es fabrica?

Avui toca lliçó de fisiologia sexual bàsica. Creieu-me, conèixer bé com funciona el nostre cos és imprescindible per a gaudir d’un bon sexe.

I sí, conèixer com es fa el semen sembla que no ha d’afectar en res al nostre gaudi sexual, i probablement no ho fa directament, però conèixer-ho una mica més farà, entre d’altres coses, que ho comenceu a veure de forma més natural. La educació sexual comença per allò més bàsic. Així que som-hi!

Estructures implicades en la formació del semen

Hi ha diverses estructures internes del cos masculí que intervenen en la formació del semen, principalment:

 • Els testicles
 • L’epididimi
 • Les vesícules seminals
 • La pròstata
 • Les glàndules de Cowper

Anem a veure-les una per una i de forma resumida:

Als testicles hi ha unes estructures internes que es diuen “túbuls seminífers” que és on es formen els espermatozous (el nom científic d’aquesta formació és espermatogènesi). Aquest procés de formació dels espermatozous està mediat per la testosterona, la hormona masculina per excel·lència (tot i que també la tenim les dones, però en menor quantitat, i això ja és un altre tema) que podríem dir que és la que dona l’ordre per a que els espermatozous comencin a formar-se, en el moment de l’excitació sexual. Quan es formen els espermatozous van avançant pels túbuls fins a arribar a la següent estructura.

L’epididimi és el magatzem dels espermatozous. Aquí poden estar retinguts durant uns 10 o 14 dies, fins que l’home ejacula (ja sigui per voluntat pròpia o mitjançant una pol·lució nocturna). Mentre estan aquí emmagatzemats sembla que els espermatozous augmenten la seva capacitat fertilitzant.

En el moment de l’excitació sexual, els espermatozous comencen el seu viatge cap a l’exterior a través dels conductes deferents i la primera estructura que es troben en aquest viatge són les vesícules seminals. Aquestes estructures són les responsables de la major part de la quantitat de la ejaculació (entre un 46 i un 80%) ja que produeixen una secreció molt densa que conté, principalment, sucres en forma d‘hidrats de carboni, que són la font bàsica d’energia dels espermatozous mòbils.

Un cop els espermatozous han recollit la seva font d’energia, passen a la següent estructura: la pròstata. Aquí s’hi afegeix el líquid prostàtic, bàsicament fosfat d’espermina, que formarà part del 13 al 33% del volum total de l’ejaculació. Aquest líquid és el responsable de que el semen tingui la consistència de coàgul i, per tant, faci millor la seva funció d’inseminació, evitant que sigui massa fàcil regalimar des de la vagina.

Just sota la pròstata podem trobar les glàndules de Cowper (o glàndules uretrals). Aquestes glàndules són les responsables del que es coneix com a líquid preseminal, que és la primera part de l’ejaculat i que té la funció de lubricar i “netejar” la uretra per a que, quan hi passi el semen, ho faci amb facilitat i no hi quedin restes d’orina. També són les encarregades d’aportar una proteïna espessa i lubricant al semen per a que pugui viatjar de forma més fàcil a través de la vagina.

Un cop els espermatozous han fet tot aquest recorregut ja no hi ha volta enrere. El semen no es pot emmagatzemar, per tant, un cop arribat aquí ha de sortir. En general, la sortida sol ser per la uretra en forma d’ejaculació (i normalment acompanyada d’orgasme, però no sempre), però si per alguna raó no pot sortir per aquí, es pot produir un fenomen anomenat “retroejaculació” que fa que el semen es desviï a la bufeta i llavors s’excreti mitjançant la orina (no és un fenomen massa habitual, però).

Curiositats sobre el semen

 • Com deia fa unes línies, el semen no està emmagatzemat a cap part del cos dels homes. Com haureu vist, es forma “sota demanda”. És a dir, quan l’home està excitat, les estructures responsables de fabricar-lo comencen la seva feina i no s’aturen fins que l’acaben.
 • Si un home no ejacula mitjançant les relacions sexuals (sol o acompanyat) durant un temps, es produeixen les pol·lucions involuntàries, normalment a la nit, però també poden donar-se, en períodes de llarga
  semen

  Un somni eròtic pot provocar una pol·lució nocturna

  abstinència, quan l’home va a fer pipi.

 • Més o menys cada ejaculació té un volum de 2 a 4 mil·lilitres. Si el període d’abstinència ha estat d’una setmana, més o menys, aquesta quantitat pot estar sobre els 5 mil·lilitres.
 • Per cada mil·lilitre de semen pot haver-hi fins a 150 milions d’espermatozous. Això vol dir que en cada ejaculació l’home pot estar aportant fins a 600 milions d’espermatozous. Entre ells segur que algun Premi Nobel hi ha, només és qüestió de sort. ;)
 • La quantitat de líquid preseminal varia molt en funció dels homes, alguns pràcticament ni en són conscients de quan apareix, i d’altres n’excreten una gran quantitat (ja sigui de cop, o de mica en mica abans de l’ejaculació).
 • El tema de l’olor i el gust del semen varia molt en funció de qui ejacula i de qui rep l’ejaculació. Té un fort component psicològic per a qui el tasta o l’ensuma, hi ha persones a qui els hi encanta, i d’altres que no ho poden suportar.
 • Sembla que alguns aliments poden transmetre cert aroma o gust al semen. S’ha de ser molt sibarita  per a detectar-ne els canvis, però com deia abans, té un fort component psicològic. En tot cas, per a ser un bon sommellier sexual només cal dedicar-s’hi amb ganes, tu!
 • El semen es produeix des de la pubertat (sobre els 11-14 anys de la majoria dels nois) i fins que l’home mor. No hi ha tal cosa com la “pitopàusia”. ;)
 • Amb cada ejaculació, a més dels espermatozous, el semen treu del cos en diverses quantitats: fructosa, aminoàcids, fòsfor, potassi, hormones, àcid cítric, colesterol, carnitina, calci, sodi, zinc…
 • Les ejaculacions no fan que els homes perdin l’energia. Ni que es quedin sense minerals, ni sense vitamines. El cos de l’home està dissenyat per a ejacular sovint, no tingueu por de fer-ho tantes vegades com us vingui de gust (a veure, sempre “amb moderació”, si ejaculeu 25 vegades en un dia, doncs igual sí que us quedeu buits, però d’esgotament!!!).

 

T’ha agradat l’article? Pots agrair-m’ho comprant-me un cafè! ;)
Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Comparteix a les teves xarxes!