Creieu que s’han de separar els nens i nenes per sexes per a les colònies d’estiu?

L’altre dia un amic m’explicava que les seves filles adolescents anaven de colònies i que dormirien nenes per una banda i nens per l’altra. A mi em va sobtar, ni tan sols m’havia passat pel cap que algú pogués decidir això, per la meva experiència com a nena que va anar de colònies fins als 16 i posteriorment com a monitora no entenia perquè s’havia de fer axò. Així que als meus comptes d’Instagram i Twitter vaig llançar aquesta pregunta i va generar prou debat com per a fer-ne un article.

Us posaré aquí un resum d’algunes de les respostes. Però n’hi va haver més i agraeixo a tots els que vareu participar i vareu donar la vostra opinió.

Separació per sexes és marcar diferències

Hi va haver diverses persones que justificaven que NO calia separar per sexes, és més en molts casos deien que era fins i tot contraproduent, perquè separar implica diferenciar.

Perquè quina idea els transmetem si els fem dormir separats? Doncs que uns o altres són perillosos? O massa dèbils? O diferents…?

A, documentalista.

I, realment, hi estic molt d’acord. Si el que volem és que la societat no marqui unes diferències tan bèsties entre homes i dones, potser no hauriem de començar nosaltres, a fer-ho, no?

Els hi estàs marcant més estímuls de que hi ha diferències entre ells.

M, community manager.

I, és més, separar implica evitar o dificultar que nens i nenes puguin conèixer-se bé i aprendre els uns dels altres en un entorn normalitzat. Els hi estem dient: per a jugar sí, per a fer activitats, cap problema, tots junts, però per a dormir, per quan no us veiem els monitors o els professors, millor separats.

Never! Yo nunca he entendido la razón por las cuales deben separarse. La coeducación implica conocernos mutuamente.

A, mestre de primària.

Què passa amb els nens i nenes amb sexualitats alternatives?

Una de les pors que jo pensava que estava al darrere d’aquesta necessitat de separar per sexes tenia a veure amb la possibilitat d’evitar relacions sexuals “precoces”. Però, clar, què passa amb els nois que tenen sexe amb nois? O les noies que tenen sexe amb les noies?

Entenc la por amb adolescents però: 1. No pot passar res amb el mateix sexe? i 2. No sembla que segregar hagi aportat una merda mai. Abans de l’adolescència WTF. I els adolescents, si els deixes, probablement ja se segregaran ells, amb la vergonya que tenen amb el seu propi cos.

N, metgessa.

Exacte. Segregar mai no ha estat una gran idea. Ni per sexes, ni per “races”, ni per orientació sexual, ni per religió…

Des de la meva perspectiva i experiència, fer una diferenciació per sexes és introduir un límit i una distinció fonamental de base que a la llarga generarà una alteritat davant de l’altre que costarà més de trencar que si es conviu des d’un principi en la normalitat i la igualtat per aprendre a veure les diferències sense que aquestes suposin un problema. A més, implica de forma inconscient sexualitzar els nens i imposar una moral en ells.

I, llicenciada en humanitats.

De fet, no són pocs els pacients que tinc a consulta que de petits havien anat a escoles segregades per sexes i confessen que després no sabien ni com relacionar-se amb l’altre (o bé s’hi relacionaven amb tanta ànsia que deixaven de banda les altres coses).

No et sé justificar perquè no haurien de dormir junts… simplement no em plantejaria mai separar-los. Millor habitacions mixtes amb nens i nenes afins que separar per sexe (jo com a nena ho agrairia). A més, la realitat és que ara hi ha nens i nenes que s’identifiquen com a trans… evitar la segregació per sexe ajudaria molt en la integració d’aquesta canalla (i ajudaria als companys i companyes a entendre que el gènere de cadascú no és tan important, només ho és per la pròpia persona).

M, editora de continguts

Aquesta és una reflexió que em va agradar molt i que jo no havia arribat a fer-me (shame on me). Certament, què passa amb els nens i les nenes trans? Com ho fem per a que se sentin a gust, tranquils, identificats, integrats? No és una tasca fàcil però hem de tenir en compte que existeix aquest col·lectiu i que no podem girar-los l’esquena amb una cosa tan bàsica.

Un problema amb solució complicada

Està clar que quan uns monitors o uns mestres agafen la responsabilitat de portar un grup de nens o de joves de colònies, han de vetllar per garantir la seguretat de tots ells (a més de perquè s’ho passin bé, clar). Així que, molt sovint han de plantejar-se solucions que, potser no sent les millors, són les “menys pitjors”.

Aquesta conversa va sorgir arrel de la pregunta que feia inicialment.

-La meva resposta a la pregunta és: depèn de l’edat

-A partir de quina edat els separaries?

-Secundària, 1r d’ESO és quan es veuen les orelles, perquè ens entenguem. Treballo en un institut i estic segura que el 100% dels meus companys estarien d’acord amb mi.

-Què és el que “us faria por” que passés si compartíssin habitació?

-El que més preocupa són casos de bullying, per exemple, i algun cas sexual potser també. N’hi ha de més precoços que d’altres.

-Però això també es pot donar entre el mateix sexe, no?

-Sí, correctíssim. Però en el mateix sexe, SI ÉS CONSENTIT, problema d’embaràs no hi és. Problema de MTS sí. Però llavors els hauries de fer dormir a tots aïllats en individuals. El problema de fons és sempre el mateix: educació sexual que rebin. (…) Està clar que la clau és aquí. I no n’hi ha prou amb la xerradeta d’un dia a tutoria. Jo crec que hauria de ser un programa més extens. I després, òbviament, el seguiment que facin a casa, l’educació que rebin.

G, professora de secundària

Clar, el tema sexual és un problema, perquè realment un embaràs és molt evident i les Malalties de Transmissió Sexual passen desapercebudes (no ho oblidem, la majoria de MTS són invisibles i silencioses) i si una nena arriba embarassada a casa els pares sumaran dos i dos i veuran que, molt probablement, l’embaràs hauria tingut lloc de colònies. Drama. Bronca a l’equip educatiu i, probablement, problemes als que ningú voldria enfrontar-se.

Però tornem-hi, el sexe pot practicar-se a tot arreu, a tota hora i amb qualsevol persona, sigui o no del teu sexe. Per tant, el fet de fer-los dormir separats no garanteix que no hi pugui haver contacte sexual: entre nens/es del mateix sexe o entre nens de sexes diferents en qualsevol moment de la nit (a veure, no és per res, però els que hem anat de colònies sovint segur que tenim més d’una i més de dues anècdotes de corredisses nocturnes pels passadissos per a anar a l’habitació on hi havia la festa, no?). No vull aquí crear alarma social, el que dic és que la segregació no garanteix que això no passi.

Així que la cosa té difícil solució. Sembla.

Doncs potser no tant, tal i com diu la G, la solució passa per una MOLT bona educació sexual. Una educació sexual que inclogui el respecte pel desig propi i el de l’altre, que incorpori temes de protecció contra MTS, per descomptat, però que inclogui el tema emocional vinculat a les relacions sexuals.

Les vergonyes

Un punt que diverses persones destacaven és la vergonya davant del propi cos o el de l’altre, tal i com em comentava aquesta lectora.

Potser haurien d’anar junts per anar normalitzant, no sé, però jo recorde quan anava i em feia molta vergonya mostrar el meu cos o dormir amb altra gent, i això que eren xiquetes… si haguéssin hagut també xiquets jo ho hauria passat molt malament.

L, blogger

Però tornem al cap del carrer: si tinguéssim una bona educació en valors, si eduquéssim els nens i nenes en el respecte a la diferència, en l’acceptació de l’altre independentment del seu cos… si no hi hagués tant d’escarni públic constant amb els cossos d’homes i dones, aquestes situacions no haurien de donar-se.

Avergonyir-se del nostre propi cos hauria de ser pecat. O hauria d’estar penat. Que tots els cossos són bonics, de debó, no ho dic en plan frase de “Mr. Wonderful”, ho dic seriosament. I si entenguéssim això i ens respectéssim i deixéssim de mirar a l’altre per a comparar-nos-hi positiva o negativament, tot seria molt més fàcil.

Comparteix a les teves xarxes!