Fa uns dies publicava un article parlant de l’art de la negociació en parella. Com us vaig comentar, la negociació en parella és un art que permetrà a tots els components de la relació arribar a pactes interessants sentint-se respectats, escoltats i estimats.

Val la pena posar-hi una mica d’esforç, no?

Doncs aquí van els consells per a una bona negociació en parella (també aplicables a la negociació en família!).

1. Saber què vull

Sembla una cosa molt òbvia alhora que senzilla, oi? Doncs a vegades no és tan fàcil saber què volem. I si no sabem què volem difícilment podrem negociar (de fet, ni amb la nostra parella ni amb ningú).

Ens han educat per a seguir el ramat, per a que els nostres desitjos i les nostres voluntats quedin a la última posició en la llista de les nostres prioritats. Canviar-ho no és fàcil.

Recomanació: tanca els ulls. Ara. Pregunta’t de debò què et ve de gust. No què has de fer, o què necessites fer. Què et ve de gust. Potser et ve de gust anar-te’n de viatge, i em diràs que, òbviament ara mateix no pots. D’acord. Apunta aquest desig en un paper, tingues-lo present, i si realment et ve de gust organitza’t per a fer-lo així que puguis (comença a estalviar, mira vols barats, informa’t d’allotjaments i experiències, reserva’t les dates al calendari…).

2. Expressar què vull

D’acord, ara t’has escoltat i ja saps què vols. El pas següent, doncs, serà exposar-ho a la teva parella per a començar la negociació.

Això també sembla fàcil, però a vegades se’ns fa una muntanya reconèixer quins són els nostres desitjos, realment (i no parlo dels sexuals, que també i donarien per un capítol a part).

Respecta’t. Tot el que desitgis forma part de tu, de qui ets, de les teves motivacions. Qui millor per a entendre’t que la teva parella?

3. Escoltar què vol l’altre/a

Per descomptat, si nosaltres expressem els nostres destijos hem de deixar que la nostra parella expressi els seus.

I així com a nosaltres ens ha costat expressar-ho, potser, a ell/a també li ha costat fer-ho. Escolta’l o escolta-la des del respecte. Escolta atentament i si no entens alguna cosa, pregunta-li, demana-li que s’expliqui millor.

Si us escolteu mutuament i des del respecte podeu arribar-vos a conèixer molt millor!

4. Respectar la voluntat de l’altre/a

Ara que ja has entès la seva petició, no responguis automàticament. Dona’t uns segons per entendre la seva petició i, per descomptat, no te n’enriguis encara que et semblin absurdes o boges.

Si et sorprèn el que et demana pensa que és una bon símptoma. Vol dir que esteu comunicant-vos com no ho havíeu fet mai, des de dintre, des dels vostres desitjos reals. Fes-li saber que te n’alegres que ho hagi compartit amb tu!

5. Arribar a un pacte

Aquest és el pas més complicat. Aquí heu de posar sobre la taula les vostres argumentacions.

Pot ser, clar, que realment el que et proposi l’altra persona no et vingui gens de gust i no és qüestió de forçar-se a fer res desagradable. Aquí entra la capacitat de negociació i de cedir. Sí, perquè tots dos haureu de fer concessions a l’altre.

Pensa en els avantatges i els inconvenients de cada una de les opcions i posa els teus dubtes sobre la taula. Escolta també els seus i accepta que, per molt que et vingui de gust la teva petició, l’altra part potser no està tan disposada i hauràs de renunciar a una part.

6. Tancar la negociació

Per últim, cal tancar la negociació. Jo us animo a que escriviu en un paper el pacte al qual heu arribat i el signeu tots dos. Sí, ja sé que sembla una cosa innecessària, però així tots dos sabreu a què us vau comprometre i a què s’ha compromès l’altre, de manera que si algun dels dos falla al compromís no tingui l’excusa de “és que jo no ho recordo així”.

Dubtes, preguntes i dificultats

Pot ser que, malgrat hagueu fet un esforç en seguir aquests passos no us en sortiu amb la negociació en parella. 

Això pot ser perquè a vegades els rols establerts en parella són molt estàtics i costa molt canviar-los per a poder donar lloc a negociacions òptimes. Si creieu que és la vostra situació no dubteu  en posar-vos en contacte amb mi, sense cap compromís, i mirem quina és la millor manera de resoldre la situació.

Nom:

Correu electrònic:

Telèfon:

Missatge:

Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

Comparteix a les teves xarxes!