He parlat sovint de la manca de desig sexual. Hi ha moltes persones que venen a la meva consulta perquè porten un temps sense tenir ganes de tenir relacions sexuals, o tenint-ne molt poques perquè realment mai no hi pensen.

Les persones que no tenen desig sexual i que tenen parella, sovint expliquen que no saben com han arribat a aquesta situació “ha anat passant, progressivament, cada cop ho hem anat fent menys i ara ja no en tinc ganes gairebé mai”.

Però no totes les persones que no en tenen ganes han arribat a aquest punt de manera progressiva. Hi ha vegades en que les ganes de sexe desapareixen d’un dia per l’altre, i llavors ens podem sentir molt descol·locats.

Què pot fer que deixi de tenir ganes de sexe?

Hi ha moltes raons per les quals es poden deixar de tenir ganes de sexe de forma brusca. Algunes son molt habituals i molt evidents, però a vegades no pensem en què poden estar darrere de la falta sobtada de desig sexual. Us en poso alguns exemples:

  • El cansament físic: si portes uns dies de molt d’esforç físic (per exemple, si has estat fent una mudança, arreglant els armaris de la casa, preparant-te per a una competició esportiva, o fent una ruta a peu) és molt normal que no tinguis ganes de sexe. El sexe requereix energia física, si no en tenim, el cos no acompanya i, per tant, el cervell prioritzarà el descans.
  • El cansament mental: li donem poca importància a la quantitat d’energia que consumeix el nostre cervell. Però és molt gran. Si has estat tot el dia fent treball mental (com per exemple, estudiant per a unes oposicions, o programant una base de dades complexa, o resolent trencaclosques) és fàcil que el sexe passi a un segon, tercer, o cinquè pla. El sexe requereix energia mental, activar el desig sexual requereix energia mental, per tant, si no en tenim, és fàcil que no tinguem ganes de sexe.
  • Una malaltia: si estic amb febre, si estic molt encostipada, si tinc la grip, si m’he passat el dia abraçada al lavabo… potser és normal que no tingui ganes de sexe, no?
  • Els estats emocionals alterats: si m’he barallat amb la meva parella, o amb la meva família o amb un amic o amiga… les meves emocions no estaran com per a dedicar-se a passar-ho bé amb el sexe. Si he tingut un mal dia, si estic trista perquè he perdut a algú o alguna cosa, si m’han donat una mala notícia… les meves emocions no voldran sexe. Voldran protecció, voldran estima, voldran “mimus”. Però no sexe.

Què passa quan això es manté en el temps?

El problema d’aquestes situacions, que ja heu vist que són puntuals i tots i totes podriem acceptar-les com normals, és que a vegades es mantenen en el temps.

És a dir, no és estrany que els pacients m’expliquin que van deixar de tenir ganes de sexe per una situació com l’anterior i que ja mai més van tornar a recuperar-la com abans. Però no us espanteu, no a tothom li passa, aquesta situació sol ser reversible.

Per què passa, doncs? Doncs bàsicament perquè no ens tolerem a nosaltres mateixos que ens passi. M’explico. Hom pot acceptar amb certa facilitat que si he tingut un dia esgotador a la feina no tingui ganes de sexe. Però quan els dies esgotadors, física o mentalment, es van enllaçant el que va passant és que, com deia abans, el sexe passa a un darrer pla. I això, quan porta passant una o dues setmanes… comença a preocupar-nos. I comencem a plantejar-nos les coses. I si ja no m’agrada el sexe? I si em passa alguna cosa? I si ja no m’agrada la meva parella? I si en realitat ja se m’ha acabat la època de tenir sexe?

Mil preguntes que no tenen resposta en el cap de la persona que se les fa. I què provoca això? Doncs que la persona s’atabali i comenci a estar pendent del seu desig sexual, buscant obsessivament la manera d’activar-se. I això provoca ansietat. I l’ansietat provoca que tinguem encara menys ganes, entrant en un bucle absurd i infinit del que ens costarà sortir.

Què puc fer per tornar a tenir ganes de sexe?

Per començar, acceptar que no sempre en tindràs les mateixes ganes. És a dir, respecta els teus ritmes, no passa res si un dia, una setmana, un mes o tres mesos deixes de tenir ganes. De debò.

Imagina que enlloc de ganes de tenir sexe parléssim de ganes de menjar pizza. O gelat. Què passaria si durant dos mesos no et vingués de gust menjar pizza? Segurament pensaries: ai, que estrany, que no en tingui ganes. Però menjaries qualsevol altra cosa i punt. I un bon dia, et tornarien a venir les ganes de menjar-ne i, fins i tot, potser en tindries més ganes que abans.

Doncs el mateix hauria de valdre pel sexe. Pot ser que durant uns dies no en tingui ganes i pot ser que m’estranyi. Però si deixo que passi, simplement, aquesta temporada, el més probable és que les ganes tornin soles.

Igualment hauriem de ser comprensives i comprensius amb els ritmes de la nostra parella. És impossible que en tinguem les mateixes ganes sempre. I hem d’acceptar que pugui haver temporades de molt baixa activitat i no passa res. Podem trobar la manera de seguir mantenint la intimitat sense necessitat de relacions sexuals. Podeu abraçar-vos, fer-vos un massatge, dutxar-vos junts, fer-vos petons i carícies… les relacions sexuals són molt més que la penetració i l’orgasme!

Per descomptat, pot passar que aquestes ganes no tornin, i si en un any no han vingut les ganes i/o si la situació comença a afectar a la parella, s’hauria de començar a sospitar que, potser, hi ha alguna cosa que està fent que la persona en qüestió no estigui bé i llavors seria adient consultar.

Si estàs en aquesta situació, o si tens qualsevol dubte sobre el teu desig sexual o el de la teva parella, pots posar-te en contacte amb mi sense compromís!

Nom:

Correu electrònic:

Telèfon:

Missatge:

Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

Comparteix a les teves xarxes!