Silvia Catalán Psicòloga i Sexòloga

De tots és sabuda la estreta relació que tenen els homes amb el seu penis. Per desgràcia, les dones encara estem a anys llum d’aconseguir aquesta relació amb la nostra vagina, per tot un seguit de causes socials, religioses i morals que ara no venen al cas.

El fet és que, tot sovint, em trobo a consulta amb homes que venen a veure’m (o les seves dones, de vegades) pel que ells o elles diuen que és un greu problema sexual.

La primera visita amb els meus pacients és sempre igual: els agafo algunes dades personals i després fem una exploració conjunta de la situació que l’ha portat a consulta.

En alguns casos, els homes que diuen tenir problemes sexuals, en la primera consulta ja se n’adonen que no cal que tornin més, o bé que el problema no és tan greu com pensaven i que té una solució fàcil.

Problemes d’erecció vs. disfunció erèctil

Tots els homes, i quan dic tots, vull dir tots, tenen problemes d’erecció en algun moment de la seva vida. De fet, és normal que un home jove de, posem per cas, 25 anys, tingui problemes d’erecció en una de cada 10 trobades sexuals.

Normalment, quan els homes són joves i tenen una parella sexualment activa que respon més o menys a les seves demandes, aquests petits problemes que es presenten en l’erecció passen pràcticament desapercebuts i no se’ls dona més importància.

Quan això passa en un home més gran, amb una relació més estable i amb la que, probablement, les trobades sexuals són més separades en el temps, una petita complicació a l’hora de tenir una erecció un dia puntual pot desencadenar tota una sèrie de maldecaps importants per a ell i per a la seva parella.

El fet és el mateix, però la interpretació és molt diferent. Quant més t’entestes en que una cosa funcioni bé, més complicat és que surti bé al 100%, ja sigui en el sexe, a la cuina o a la feina.

Doncs això que passa en un moment donat, es converteix en un maldecap per a la persona que ho pateix, i pot acabar esdevenint una disfunció erèctil.

La disfunció erèctil esdevé quan l’home és incapaç d’iniciar o mantenir la erecció tot el temps que desitjaria en totes o la gran majoria de les seves trobades sexuals. Són moltes les causes per a la disfunció erèctil: els nervis, problemes de salut (arteriosclerosi provocada per hipercolesterolèmia, per exemple), la hiperatenció, la obesitat, l’abús de substàncies, l’estrés del dia a dia…

Quan els homes em comenten que les seves complicacions d’erecció es donen només en un parell de vegades de cada 10, per exemple, normalment no acostumo a fer-los-hi teràpia, excepte si ho demanen explícitament després de l’explicació pertinent.

En tot cas els recomano, si realment tenen una gran preocupació, que es facin fer un control mèdic per part d’un andròleg que podrà dir-los-hi si el que els passa té un component físic o si és purament psicològic. I, per suposat, els faig un seguiment cada parell o tres de mesos, per saber si la cosa evoluciona o es queda com estava.

Si, pel contrari, l’home relata que en totes les seves relacions sexuals percep aquest tipus de situació, llavors s’inicia una teràpia sexual que es complementarà amb una exploració de l’estat de salut i físic del pacient per part d’especialistes.

Tensió de l’erecció vs. disfunció erèctil

Els homes necessiten sentir que el seu penis està completament erecte per a poder ratificar que la seva excitació sexual és al 100% i que, per tant, són capaços de portar a terme una bona relació sexual.

Però la qüestió és que, en nombroses ocasions, la durada de la relació sexual és tan extensa que és pràcticament impossible que el penis pugui aguantar en un estat 100% erecte durant tota l’estona.

Per exemple, si l’home es dedica a donar-li plaer al seu company o companya de llit durant una estona, per molt que li agradi fer-ho, és molt més que probable que el seu penis es destensi. I quan l’altre inicia de nou l’estimulació a l’home, el penis torna a agafar força.

Aquest és un fet perfectament normal al qual molts homes estan acostumats, però moltes dones no. És sorprenent la quantitat de dones que consulten sobre això pensant-se que aquesta distensió normal del penis significa una baixada de la líbido o un desinterés en elles.

Per suposat, aquest tipus de consultes acostumen a ser senzilles de resoldre si no hi ha cap altre motiu de relació de parella o sexual que els impulsi a continuar venint a teràpia: simplement hem d’assumir que els canvis en la tensió del penis són perfectament normals al llarg d’una relació sexual.

Quan consulto amb un especialista?

Si després d’haver llegit aquestes explicacions encara tens dubtes, t’animo a que et posis en contacte amb mi, aquestes coses val més agafar-les al principi, si és que s’han d’agafar, ja que d’aquesta manera evitem que es cronifiqui.

Però si això que he explicat et passa només de tant en tant, en principi, no hauries de preocupar-te. Gaudeix del sexe tranquilament i convida a la teva parella a que llegeixi aquest article per a que tots dos tingueu clar que és perfectament normal.

I no ho oblidis, si tens qualsevol dubte, pots contactar sempre que vulguis amb mi.

Contacta amb mi:

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!