ets weloversize

Imatge extreta de la magnífica pàgina Weloversize

Les Malalties de Transmissió Sexual (MTS) estan a la ordre del dia. Per desgràcia sembla que hi ha hagut un repunt d’aquestes malalties entre la població, ja sigui perquè s’han deixat de banda les campanyes de conscienciació (aquell mític “póntelo, pónselo”) o bé perquè entenem que són “menys perilloses” ja que s’ha avançat molt en el tractament de les mateixes.

El cas és que caldria tornar-nos-hi a posar seriosament amb el tema.

Relacions sexuals puntuals

Per suposat, si tens una parella estable i cap dels dos teniu relacions fora de la parella, en principi les MTS no haurien de ser una preocupació per vosaltres.

Però cada cop són més les relacions sexuals puntuals, els rolletes d’una nit, els amics amb drets… I en totes aquestes relacions sí que cal preocupar-se per les MTS.

Per molt “neta” i “sana” que et sembli una persona, mai no saps amb qui ha estat al llit (o a qualsevol altre lloc) abans que amb tu. I encara que coneguis a les seves ex-parelles sexuals, tampoc no pots saber amb qui han estat aquestes. Les MTS solen ser malalties silencioses, és impossible veure-les en l’altra persona, i és possible tenir-les i no saber-ho perquè no donen símptomes inicials.

En una cadena de relacions sexuals on cada persona hagi tingut “només” dues relacions sexuals amb persones diferents la possibilitat de contagi d’una MTS és ja molt alta.

Fixa’t en el següent dibuix. Imagina que tu ets la persona que està envoltada de vermell.

MTS

Sí, “només” has tingut relacions sexuals amb tres persones, però, indirectament, n’has tingut amb 14 persones més. És a dir, només que una d’aquestes persones tingués una MTS, pensa en les probabilitats de contagiar-te (si no féssis servir cap mètode de protecció)…

Bé, com a mínim és un tema sobre el que reflexionar. I no ho dic per dir, tot sovint em trobo a persones en consulta (joves i no tan joves) que com a mètode anticonceptiu fan servir la marxa enrere… en totes les seves relacions! No cal dir el risc de contagi que tenen, i el risc d’embaràs també està allà…

Protegir-se contra MTS: el preservatiu

Per protegir-te contra MTS el mètode més efectiu és el preservatiu. O l’abstinència forçosa, però aquest no el contemplem, no? ;)

De preservatius n’hi ha de moltes marques, i ara no toca fer una comparativa, però no us quedeu amb allò de “els preservatius em tallen el rollo”. Si uns no us van bé, pel que sigui, proveu-ne d’una altra marca, d’un altre tamany o amb una altra textura.

condó femení

Preservatiu femení

I recordeu que també existeixen els preservatius femenins. Que sí, que són una mica més engorrosos de posar, però també funcionen molt bé, no us n’oblideu.

En tot cas, no accepteu mai tenir relacions sexuals sense preservatiu, sobretot si és amb un “rollete puntual”. I no, els al·lèrgics al làtex tampoc no tenen excusa, al mercat hi ha varietat de preservatius sense làtex, també.

Actualment no hi ha cap altre mètode barrera més efectiu. Si es fa servir correctament la eficàcia és de més del 97% com a mètode anticonceptiu.

A més, té l’avantatge que també ens serveix per a protegir-nos de MTS si fem sexe anal. Sempre i quan tinguem la precaució de que no es trenqui, per tant, de fer servir un bon lubricant compatible amb el làtex. I, per suposat, quan haguem acabat la penetració anal no el fem servir per a penetració vaginal ni per a sexe oral.

Fer servir correctament un preservatiu implica no només posar-lo ben posat, també implica conservar-lo adequadament (vigileu les altes temperatures o els calaixos amb coses que puguin fer malbé l’envoltori), obrir-lo amb cura, escollir el més adequat a les característiques del penis en concret, no reutilitzar-lo mai encara que sigui amb la mateixa parella…

Però sobretot, fer-lo servir des del primer moment en el que el penis entra en contacte amb la vulva. Amb la VULVA, no amb la vagina. Si el posem només en el moment de la penetració, quan abans hem estat “jugant per fora”, ja podem haver estat en risc de contagi, per no parlar de si hem fet “una mica de penetració” abans de posar-lo, llavors augmenten les probabilitats de contagi i s’hi uneix el risc d’embaràs.

Protegir-se contra MTS en el sexe oral

Però no només per via penetració i penis-vulva-anus es transmeten MTS, hi ha altres pràctiques sexuals en les que no hi pensem en aquests termes, però que són igualment importants a tenir en compte.

Què passa quan fem sexe oral? El contacte de les mucoses de la boca amb el penis, la vagina o l’anus pot provocar el contagi. En efecte, algunes MTS (l’herpes, per exemple) es poden transmetre a través d’úlceres (petites ferides) com les que moltes vegades podem tenir a la boca. És a dir, no té necessàriament més risc qui ofereix el sexe oral que qui el rep, una de les grans mentides que ens hem anat creient.

Però ningú en parla de la necessaria protecció en el cas de practicar sexe oral amb una persona puntual (recordem, si és la teva parella i teniu la seguretat que no heu estat amb altres persones des de fa temps, no hi ha gairebé risc), i és ben necessari que tinguem en compte que hi ha algunes eines de protecció.

El preservatiu. Sí. Un altre cop, el preservatiu és el rei dels mètodes de protecció. En aquest cas, la idea seria comprar-ne d’aquells amb gust agradable (no sé a vosaltres, però el gust del làtex, a mi, em sembla fastigós) i practicar el sexe oral sempre procurant que la boca no entri en contacte amb la pell del penis (ni amb la dels testicles ni amb l’anus, clar).

protector dental

Protector dental

En el cas de fer el sexe oral a una noia també hi ha formes de protegir-se. La idea és la mateixa, posar una barrera entre la boca i els genitals. En aquest cas, com en el cas del preservatiu femení, la cosa és una mica més feixuga, però val la pena per evitar contagis.

Existeixen en el mercat uns “protectors dentals” que fan aquesta funció de barrera. Aquests protectors són bàsicament un quadrat de làtex hipoalergènic que es col·loca sobre la vulva per a llepar per sobre. Igual que en el cas del preservatiu en l’home, la capa de làtex és tan primeta que les sensacions queden bastant ben preservades.

En cas de no voler-vos gastar els diners, també podeu fabricar protectors dentals amb un preservatiu nou (i així també podeu triar sabor!). Aquí us deixo un esquema de com fer-ho:

fabricar protector dental

1- Treu amb cura el preservatiu del seu envoltori i desenrotlla’l 2- Talla la base i la punta del preservatiu i fes un tall al llarg del mateix 3- Desenrolla el preservatiu aconseguint un rectangle I ja ho tens! Un efectiu protector dental!

Com veieu, no hi ha excusa per a no protegir-se contra les MTS. Si tots hi posem seny, el sexe serà un joc molt més segur, agradable i divertit per a tots. No t’escaquegis, protegeix-te i protegeix als que t’importen. 

 

 

———–

Comparteix a les teves xarxes!