causes dolor en la penetració

El dolor en la penetració és quelcom que (gairebé) totes les dones patiran en algun moment de la seva vida. Sol ser puntual, un dia concret que, pel que sigui la penetració fa mal. Però quan es converteix en una cosa estable, quan totes les relacions sexuals amb penetració acaben fent mal, és una de les demandes terapèutiques més freqüents que fan les dones a la meva consulta. L’altre dia una d’elles em deia:

“jo és que ni sabia que això es podia curar, jo em pensava que el meu cos no permetia la penetració i ja”.

Moltes vegades les dones que arriben a consulta venen mal diagnosticades. No és el mateix sentir dolor en la penetració que tenir un vaginisme. Un vaginisme es diagnostica quan la musculatura vaginal de la dona impedeix la entrada de qualsevol element dintre (ni un dit, ni un tampax, ni una exploració ginecològica), en la majoria dels casos estem davant d’una altra situació: la disparèunia, que és una altra manera de dir “dolor en la penetració” i que, si no es treballa, pot donar lloc a un vaginisme.

Per tant, una bona notícia: el dolor en la penetració, en la gran majoria de casos, té solució. Però per a aconseguir-la caldrà tenir molt present quina és la causa que hi ha al darrera d’aquest dolor, per a poder-la abordar de forma directa.

Causes físiques del dolor en la penetració

dolor penetracióTot i que la causa del dolor en la penetració sol ser combinada, és a dir, que té una part física i una part psicològica, quan una dona arriba a la meva consulta per treballar aquest dolor el primer que fem és determinar si hi ha una causa física concreta que necessitem solucionar per a poder fer una bona feina després a nivell psicològic.

Les principals causes físiques que poden estar al darrera del dolor en la penetració i que s’haurien de solucionar en paral·lel són:

 • Infeccions o malalties de transmissió sexuals com poden ser fongs, herpes o infecció d’orina. En tots aquests casos sol haver-hi molèsties a nivell vulvar i vaginal que poden fer que la penetració sigui dolorosa. A més, algunes infeccions i MTS provoquen un descens important de la lubricació vaginal, que també farà que la penetració sigui més incòmoda.
 • Episiotomia o adhesions a causa de cicatrius: si has sigut mare i t’han hagut de fer una episiotomia és probable que quan hagis volgut tornar a començar amb la penetració hagis sentit mal. És normal, el teixit de la cicatriu està més dur és menys elàstic i, per tant, pot molestar al principi. A més, al voltant de les cicatrius els teixits solen fer adhesions si no es treballen bé amb un fisioterapeuta, per la qual cosa també podria provocar dolo en la penetració.
 • Problemes de sòl pèlvic, ja sigui per distensió o per hipertensió. Si la musculatura vaginal està afectada probablement patirem dolor en la penetració.
 • Menopausa: la disminució d’estrògens sol afectar a la lubricació natural de la vagina.
 • Inflamacions vulvars o vaginals: la vestibulitis (la inflamació de la part interior dels llavis menors i l’entrada de la vagina) o la bartolinitis (inflamació de la glàndula de Bartolino, responsable de la lubricaicó vaginal) són les principals afeccions inflamatòries que poden provocar dolor en la penetració.
 • Irritació vaginal o vulvar: hi ha productes que poden ser irritants per a una zona tan sensible com és la vulva i la vagina (lubricants, espermicides, tampons, sabons, desodorants, detrgents…) i que poden fer que aquesta respongui amb dolor al tacte. Una condició especialment important és la vulvodinia, una afecció de la vulva que provoca dolor, picor o cremor a la vulva i a l’entrada de la vagina.pastillas
 • Medicació: hi ha algunes medicacions que poden afectar directament a la lubricació vaginal i que, per tant, poden fer que la penetració sigui dolorosa.
 • Endometriosi: aquesta malaltia silenciosa que pateixen moltes dones provoca lesions a tota la zona de l’aparell reproductor que produeixen substàncies inflamatòries que irriten els teixits i fan que el dolor sigui més intens que en les dones que no la pateixen.
 • Quistes ovàrics: durant la penetració és possible que hi hagi una certa pressió sobre els quistes ovàrics que pot provocar molèsties o dolor fins i tot després de la penetració.

Com veureu, les causes físiques del dolor en la penetració són moltes i molt variades, així que es farà imprescindible un bon treball en equip, en aquest cas compto amb una fisioterapeuta de sòl pèlvic i un osteòpata amb els que confio plenament i que poden ajudar molt en el procés terapèutic.

Causes psicològiques del dolor en la penetració

Per suposat, en el cas en el que es determini que hi ha causes físiques del dolor en la penetració, no podem oblidar que, molt sovint (en la majoria dels casos, de fet), van acompanyades d’unes conseqüències a nivell psicològic que poden fer que aquesta situació es mantingui en el temps i que, un cop solucionat el problema físic encara hi hagi dolor en la penetració.

causes psicologiques del dolor en la penetracióDe la mateixa manera ens podem trobar amb dones que, sense tenir cap causa física aparent, tenen igualment dolor en la penetració, per la qual cosa només ens queda anar a explorar les possibles causes psicològiques d’aquest fet.

 • Por al dolor: la por al dolor és el component psicològic més fort que hi ha darrere del dolor en la penetració. I és que el nostre cos i el nostre cervell estan dissenyats per a evitar el dolor, així que quan una dona ha sentit dolor en la penetració una vegada és molt probable que el seu cos i el seu cervell reaccionin amb por davant la possibilitat de tornar a patir dolor. I aquesta por fa que la musculatura estigui més tensionada, que hi hagi menys excitació i per tant menys lubricació i, com a conseqüència, el dolor en la penetració és molt probable que torni a aparèixer.
 • Falta d’excitació: potser la teva parella no t’excita prou, o teniu problemes de parella que heu de resoldre, o potser estàs passant una mala època a nivell emocional, potser tens algun trastorn psicològic puntual (per exemple una depressió, ansietat…), o potser el teu desig sexual està afectat per qualsevol motiu… en tot cas, si et falta l’excitació, et faltaran dues coses per a que la penetració no faci mal: lubricació i relaxació vaginal.
 • Por a les conseqüències de la penetració: si pensem que la penetració és perillosa perquè podem contagiar-nos d’alguna malaltia de transmissió sexual, o bé que hi ha probabilitat d’un embaràs que ara mateix no desitgem, el cos reaccionarà protegint-se. Com? Contraient la musculatura vaginal de manera que intenti impedir la penetració i, per tant, quan la forcem, farà mal.
 • Idees preconcebudes sobre les relacions sexuals: com que no tenim cap mena de base d’educació sexual que pugui ajudar-nos a entendre com funciona realment el nostre cos, moltes vegades ens trobem que darrera del dolor en la penetració hi ha un desconeixement brutal sobre la sexualitat. Si pensem que el sexe ha de ser sí o sí amb penetració, si pensem que l’home i la dona s’exciten de la mateixa manera, o si creiem que estem obligats a acabar l’acte sexual amb un orgasme, per posar alguns exemples, el més probable és que ens estressem davant les relacions sexuals i que, per tant, el nostre cos reaccioni bloquejant-se i aparegui el dolor en la penetració.

La solució per al dolor en la penetració

Dolor-PenetracioDoncs com en totes les circumstàncies complicades a nivell de sexualitat, no hi ha una vareta màgica que pugui fer que el dolor en la penetració se solucioni d’avui per demà.

El que sí que es pot fer és anar-ho treballant, poc a poc i ben guiada. Caldrà incidir en els dos grups de causes del dolor en la penetració: caldrà fer un treball físic i psicològic de forma combinada.

No ho deixis passar, comença a posar fil a l’agulla per gaudir de la teva sexualitat tal i com tu vols. Posa’t en contacte amb mi, sense cap compromís, i pregunta’m tot allò que necessitis saber per a començar a treballar juntes. El camí del sexe és divertit si portem les botes adequades.

 

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!