explica

L’altre dia vaig tenir la oportunitat de passejar-me per la Fira Literal, la “Fira d’Idees i Llibres Radicals” de Barcelona. He de dir que anava amb la idea de veure l’ambient, amb pocs diners a la butxaca. Però sembla que no em conegui a mi mateixa, allà on hi ha un llibre, sempre acabo gastant-me més del que porto.

El cas és que d’entre tots els llibres que vaig estar mirant un em va cridar especialment l’atenció. La portada, tot i no portar escrita la paraula “sexe” o “sexualitat” em va dir que allò era el que treballava.

I, en efecte, no va decebre. Sense pensar-m’ho massa vaig comprar el llibre, explicant-li a la llibretera que allà estava que era per un tema de feina, que em semblava súper bé que hi hagués aquests llibres clars i directes per als adolescents que era quelcom que els pares em demanaven sovint. Al final li vaig deixar una targeta meva i tot i li vaig prometre que en faria ressenya a la web.

Un llibre senzill però imprescindible

“Explica-m’ho” és el títol del llibre i el plantejament és tan senzill que em sorprèn que ningú l’hagi fet abans. Simplement un recull de 101 preguntes i respostes sobre un tema avui en dia encara tabú: la sexualitat humana.

La gràcia del tema és que les preguntes les han fet alumnes de tercer i quart de primària (és a dir nens i nenes d’entre 8 i 10 anys) de forma anònima.

L’autora del llibre, una pedagoga sexual nascuda a Alemanya anomenada Katharina von der Gathen, va estar treballant durant un temps amb alumnes de diverses escoles als que els va proposar fer una bústia de preguntes anònimes prometent-los que les contestaria totes (al llibre han volgut mantenir la ortografia creativa dels alumnes, així com la cal·lígrafia característica). I així va nèixer el llibre.

clitoris

Les preguntes no segueixen un ordre establert, tot i que fa l’efecte que estan una mica agrupades per temàtiques… i hi ha de tot. Des de sexualitat bàsica -“perquè les nenes tenen vagina?”-, fins a curiositats -“hi ha diferents penis?”-.

L’autora respon breument a les preguntes, no us imagineu aquí un tractat de sexualitat, perquè no és el que pretén, però les respostes són clares, directes i amb un llenguatge molt adequat per a que els nois i noies que ho llegeixin puguin entendre-ho i aprendre a parlar amb propietat.

Per a mi hi ha alguns temes que els tracta massa per sobre i crec que es podrien aprofundir una mica, però per a fer-se’n una idea inicial trobo que és un molt bon llibre. Sobretot per a que els nois i noies vegin que la sexualitat és un tema com qualsevol altre, del qual se’n pot parlar, llegir i aprendre.

Recomanació: llegiu-lo també els pares

Està clar que dels nens i nenes se’n pot aprendre molt, i potser en el llibre us trobeu alguna pregunta que sempre havíeu volgut fer però que mai us havíeu atrevit a plantejar a ningú.

Així que, recomanació, si teniu a casa nens o nenes a partir de 7 anys, compreu-lo. Tingueu-lo a la vista, que ells puguin agafar-lo i consultar-lo si els ve de gust.

Si voleu, podeu llegir les 10 primeres preguntes i respostes aquí, així aneu sobre segur i podeu començar a preparar-vos.

I llegiu-lo vosaltres també, i si us adoneu que hi ha coses que no sabeu, sempre podeu aprofitar per a ampliar la informació, no fos cas que un dia es planti el vostre fill o la vostra filla davant vostre i us pregunti perquè els pèls del pubis són més arrissats que els del cap. ;)

Podeu comprar-lo també clickant aquí.

Comparteix a les teves xarxes!