Teràpia de parella

Sembla que la teràpia de parella sigui aquell lloc on hi van els desesperats, els que no saben arreglar-se sols, els perdedors, aquells que ja han llençat la tovallola.

Però no, en realitat, la teràpia de parella és un espai de creixement personal conjunt, és aprendre a conèixer a l’altre i a un mateix i com les interaccions entre tots dos van conformant la relació.

Els inicis de la parella

Quan una relació comença tot sol ser bonic i relativament fàcil. L’enamorament és una sensació molt forta que envolta a les dues persones implicades en la parella (o hauria de ser així, al menys) i que fa que res ni ningú sigui tan important com ho és aquella persona. Aquella persona es converteix pràcticament en el centre de la vida de l’altre, tot gira al seu voltant, moltes vegades els amics, la família, fins i tot la feina, passen a un segon terme.

Però això (per sort, creieu-me) només dura un temps, els experts diuen que entre 2 i 6 mesos, més o menys. Alguns, més optimistes, diuen que aquest estat d’enamorament pot arribar a durar fins a un any.

En tot cas arriba un moment en que el nostre cos i el nostre cervell ja s’han acostumat a l’altra persona i, allà on hi havia enamorament, les coses comencen a posar-se en el seu lloc i comença a instal·lar-se l’amor, entés com a mútua coneixença, com a descobriment real de l’altre, amb les seves virtuds i els seus defectes. O bé, pot passar que la parella se n’adoni que allò era un “flaix” i que més enllà de l’enamorament, la parella no funciona. És llavors quan comencen les situacions complicades.

De vegades les coses es tornen complicades de debó, la parella se sent en un punt que intueix molt feble i, per molta bona voluntat que posin per una part o per l’altra, o fins i tot per les dues, hi ha vegades que la situació es fa insostenible.

Si creieu que esteu en una situació així però no sabeu si realment necessiteu teràpia de parella, he fet un recull dels 10 senyals principals que us poden donar una pista. Aquests 10 senyals són els que solen fer venir a les parelles a consulta.

1. Fa temps que no teniu relacions sexuals

Per un motiu o per l’altre. Perquè hi ha hagut un moment complicat com a parella. Perque un està més estressat a la feina. Perquè esteu cansats i quan arribeu a casa només voleu dormir.

Pel que sigui, si fa temps que no teniu cap tipus de relació sexual (entenent relació sexual no necessariament com a penetració, clar), no ho deixeu passar de llarg, és un símptoma de que hi ha alguna cosa que cal treballar.

2. Us heu perdut el respecte

Si cada cop que us baralleu us envieu a la merda, o quan un parla l’altre ja se l’escolta “de morros” o li fa burla internament pensant que el que diu és una xorrada, sí, us heu perdut el respecte.

Penseu que el respecte és un dels pilars fonamentals de la parella i un cop es perd, és molt fàcil entrar en una espiral de menyspreu de la que cada cop és més difícil sortir.

3. Us molesta tot el que fa l’altre

Teràpia de parellaSi frega els plats perque els frega. Si no, perque no. Si deixa la porta oberta, hauria d’estar tancada, si la deixa tancada no enténs com no pot entendre que hauria d’estar oberta.

Si esteu en aquest punt analítico-crític amb l’altre, sí, és urgent que vingueu a fer teràpia de parella. Tots dos deveu estar cansats: un de controlar i l’altre de que el controlin.

4. Sentiu que no teniu ganes de tornar a casa després de la feina

És un dels símptomes més inequívocs: prefereixo quedar-me fent feina que anar a casa. A vegades comença com una excusa amb una base certa, potser hem tingut una temporada de més estrés a la feina i ens hem hagut de quedar. Però quan acaba aquesta temporada d’estrés ens n’adonem que, fet i fet, millor anar més tard a casa, que a la feina s’està millor.

Si estàs en aquesta situació, no en dubtis, necessiteu teràpia. Casa ha de ser un lloc de repós, de relax, on estar desitjant arribar per a descansar. Si no és així, parlem-ne.

5. Esteu desitjant que arribi dilluns per anar a treballar

El mateix d’abans. Si preferiu estar a la feina que passar temps amb la parella, malo. Si els caps de setmana se us fan llargs, eterns i penseu que la calma i la tranquilitat de la feina són un oasi, tenim un problema.

La feina no pot ser el refugi, la feina és una eina per a aconseguir diners i viure la vida (en el món utòpic, ja ho sé), si la feina esdevé el sentit únic de la vida, és moment de posar-hi aturador i plantejar-se què està passant.

6. Sentiu que per molt que us expliqueu, no hi ha manera d’entendre-us

Us baralleu. Intenteu fer les paus, us expliqueu, intenteu que l’altre entenguila vostra posició, però no hi ha manera. Qualsevol cosa que dieu l’altre se la pren malament, i sembla que l’altre només vol fer més mal, perquè tot és un atac.

Heu entrat en una espiral de mala comunicació. Per sort, és relativament fàcil sortir-ne, només cal bona voluntat i una mica d’ajuda externa, d’algú que pugui fer una mediació i us ajudi a posar-vos a l’un en el lloc de l’altre i viceversa.

7. Els vostres fills us pregunten sovint si “el papa i la mama es separaran”

Els nens tenen aquell sisè sentit emocional que els fa molt sensibles a aquestes coses. Si, per molt que ho intenteu amagar davant d’ells, comencen a fer-vos aquestes preguntes o d’altres similars sobre la separació, no en dubteu, ja no és només un tema de parella, aquí heu de posar per davant el benestar emocional dels petits.

8. Preferiu veure la tele, o estar a internet que saber què ha fet la vostra parella

Recordeu que al principi de la relació us interessava saber, fins i tot, què havia menjat durant el dia la vostra parella? Si ara esteu a l’altre extrem, en aquell punt en que tant us fa si la vostra parella ha anat a treballar o s’ha fugat a jugar al bingo, tenim un problema.

No es tracta de tenir controlat tot el que fa l’un o l’altre, es tracta d’interés genuï. Si pregunteu per rutina i mentre l’altre us explica el seu dia vosaltres esteu a twitter o mirant la tele, potser és el moment de plantejar-se coses.

9. No hi ha manera de posar-vos d’acord en les coses més petites

Teràpia de parellaTot és una discussió. Absolutament tot. Que l’armari és verd. No, és blau. Que no que és turquesa tirant a verd. Que no, que és aiguamarina tirant a blau. I és igual, perquè no l’heu de canviar, simplement heu d’obrir-ne la porta.

Si qualsevol petita cosa genera una discussió, és que hi ha una cosa bastant grossa a la que cal posar-hi solució.

10. Hi ha algun problema sexual que us està causant tensions

Els problemes sexuals en parella solen ser la base per a tota la resta de situacions. Si comunicar-nos ja és difícil, de vegades, comunicar-nos amb temes sexuals és molt més complicat. Però cal parlar-ne.

Si no estàs satisfet/a amb les relacions sexuals (ja sigui per freqüència, per durada, per originalitat o pel que sigui), no ho deixis passar fins que sigui massa tard.

Demanar hora per a teràpia de parella

Si has arribat a la conclusió de que necessiteu teràpia de parella només has d’omplir el següent formulari de contacte i de seguida et respondré per a, si és necessari, donar-vos dia i hora per a que ens veiem, o bé per a orientar-te o orientar-vos i que us acabeu de decidir per una cosa o per l’altra. Sense compromís, de debó.

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!