Parella oberta

Tenir una relació de parella oberta implica moltes coses, però bàsicament, implica que ambdues parts de la parella tenen el dret de poder tenir relacions sexuals amb altres persones que no són la parella.

Així explicat pot sonar molt bé. La llibertat sexual de poder triar amb qui tenir relacions sexuals i la seguretat que et dóna una relació estable. Doncs sí, és una fórmula que funciona per a moltes parelles, però no per a totes. No tothom està preparat per a mantenir una relació d’aquest tipus, ja que, bàsicament, a nivell social ens han dit que “el correcte” són les relacions monògames en règim de fidelitat, i tot el que se surti d’aquí ho veiem perillós.

En tot cas, si esteu plantejant-vos obrir la relació de parella, us deixo aquí uns consells que crec que cal tenir en compte per a que funcioni i, sobretot, per a evitar que ho acabeu passant malament, l’un o l’altra.

1. Cal decidir-ho entre els dos

Ja sé que és molt bàsic, però precisament per això és molt important que aquesta sigui la primera norma i que ningú se la salti. Obrir la parella requereix que la parella tingui una bona salut emocional i, des d’aquí, si un té la idea de fer-ho ha de plantejar-ho a l’altre en un moment en el que hi hagi bon ambient.

Cal que en parleu tots dos i que decidiu si us atreviu a provar-ho o no. Si un dels dos no hi està d’acord o necessita pensar-s’ho un temps, l’altre ho haurà de respectar (o marxar de la parella).

I si ets tu qui decideix que no vol fer-ho o que necessita més temps no et sentis malament. No ets un antiquat/da, no ets un estret/ta, simplement no és fàcil. Pren-te el teu temps.

2. Fer-ho per les raons adequades

És a dir, obrir la parella ha de ser una oportunitat per a experimentar, per a passar-ho bé, per a descobrir. És com fer un viatge. T’agradaria que t’obliguéssin a fer un viatge que no et ve gens de gust dient-te que si no el fas s’enfadaran amb tu? Segurament no el gaudiries gens i el faries de molt mala gana.

Doncs el mateix. Obrir la parella, quan la parella ja fa un temps que roda, no pot ser condició per a que la parella segueixi en peu. No s’hi val.

Si estàs en una parella oberta només perque tens por que l’altra persona et deixi, atura-ho. Estàs jugant a un joc que no és el teu.

3. Respectar els sentiments de l’altre

Tots dos heu de tenir clar que si en algun moment l’altre se sent malament, per les raons que sigui, la parella oberta haurà de reconfigurar-se i tornar a la parella d’abans o bé fer un “stop” i aturar les relacions externes durant un temps.

4. Acordeu els límits de la relació oberta

Portareu les parelles sexuals a casa? Li explicareu a la vostra parella les relacions sexuals que teniu fora? Esteu disposats a ocupar temps de parella estant en relacions sexuals amb d’altres? Estareu còmodes si l’altre s’involucra sexualment amb algú conegut?

Us recomano que us asseieu davant d’una llibreta i aneu apuntant i responent aquestes i altres preguntes que us aniran sorgint, i entre els dos decidiu quina és la resposta que us encaixa millor. No hi ha una resposta correcta, hi ha la resposta adequada.

5. Feu reunions periòdiques per avaluar l’estat de la qüestió

Guardeu una estona a la setmana per a parlar de com us sentiu. Sobretot al principi d’acordar la parella oberta. Parleu de què us fa sentir saber que l’altra persona està amb un altre, o de com us ha sentat que per a aquella cita es posés aquella roba interior tan especial…

Si en algun moment alguna cosa del que fa la teva parella no t’agrada o creus que està fora de les normes o que les normes s’han de revisar, demana una reunió de seguida. No ho deixis passar, potser la teva parella no n’és conscient de la situació i simplement parlant-ho arribeu a bon port.

6. Poseu sempre la salut per davant de tot

Les relacions sexuals puntuals tenen un cert risc per a la salut que seria molt d’idiotes passar per alt. Tots dos heu d’estar compromesos amb això, perquè les malalties de transmissió sexual són invisibles i algunes molt fàcilment contagiables (per a més informació sobre el tema podeu llegir aquí).

Jo recomanaria fer analítiques completes cada sis mesos i, per suposat, sempre fer servir mètodes de protecció: preservatiu i, idealment, làmines de làtex per al sexe oral, que sovint ens n’oblidem, d’això, però es produeixen molts contagis, així.

7. Sigues sincer amb les teves altres relacions

No amaguis que tens una relació principal estable. No menteixis que, a banda de ser molt lleig, et pot portar problemes. Deixa’ls clar a les teves parelles sexuals que no busques res més enllà. Si havent-los-hi dit ells/elles segueixen pensant que et podran conquerir i que deixaràs la teva parella per ells/elles el problema és seu.

8. Gestiona els gelos

No, tenir una parella oberta no evitarà que sentis gelos. Hi seran, en molts moments, perquè estem programats socialment per a pensar que el temps i el cos de la nostra parella ens pertany, per tant apareixeran. En algun moment et sentiràs gelós o gelosa i hauràs de treballar amb tu mateix/a per a que això no afecti a la relació.

Parla-ho amb la teva parella, sigues sincera o sincer sobre el que sents i com et sents, parleu molt.

9. Extra: demaneu ajuda si la necessiteu

Tenir una relació oberta, deia al principi, sembla fantàstic en el plànol teòric, però quan ho posem a la pràctica poden sorgir dubtes, sentiments diferents als habituals, problemes de parella derivats d’això… i tot i que si seguiu aquests 7 consells anireu molt millor, pot ser que necessiteu un extra d’ajuda. No tingueu por en demanar-la.

Podeu posar-vos en contacte amb mi i fem una sessió de parella on podreu expressar-vos tots dos i us ajudaré a trobar el punt mig per a que aconseguiu sentir-vos bé de nou.

 

Comparteix a les teves xarxes!