Els problemes d’erecció són una de les principals causes de frustració sexual per als homes, i sovint també per a les seves parelles. De fet, és una de les consultes que més sovint arriben al meu despatx.

Tot i que els problemes d’erecció poden aparèixer a qualsevol edat, és cert que a partir dels 40 els homes comencen a experimentar-los més i es comencen a preocupar: “haurà arribat ja la davallada de la meva sexualitat?”.

En realitat, però, això no és quelcom que hagi de ser així.

Distingir entre problemes d’erecció i disfunció erèctil

Ja us en vaig parlar bastant àmpliament en aquest article, però us en faig un petit resum: tenir problemes d’erecció no significa tenir una disfunció, necessàriament.

Parlem de problemes d’erecció quan, a nivell físic no hi ha cap problema per a aconseguir ereccions. És a dir, si hi ha ereccions espontànies o ereccions nocturnes i aquestes són bones, podem descartar el problema físic, inicialment (tot i que si duren molt poc o són molt poc tenses, n’hauríem de parlar).

Parlem de disfunció erèctil quan les ereccions són impossibles. Ni de forma espontània ni emmarcades en una relació sexual ja sigui amb un mateix o amb un altre. En aquest cas podem sospitar d’un problema físic de base, probablement agreujat per components psicològics i emocionals.

En tot cas, si tens problemes d’erecció (o si sospites que tens una disfunció), probablement hauràs de fer un treball emocional, així que si vols pots posar-te en contacte amb mi.

Quan un problema puntual esdevé un problema estable

A gairebé tots els homes els ha passat alguna vegada. De sobte enmig d’una relació sexual la erecció marxa. Desapareix com per art de màgia. I per molt que t’hi entestis allò no puja.

Això pot provocar un conflicte intern (“què em passa? Jo abans no tenia aquests problemes…”) i aquests pensaments fan que l’home s’ofusqui i que, molt sovint doni per acabada la relació sexual, provocant frustració a la seva parella. Un gran error.

Consell: si et passa, intenta apartar els pensaments d’aquest tipus i concentra’t en estimular a la teva parella, donar-ho tot i més per a que la fallada de l’erecció sigui una anècdota (després quan no estigueu enmig de la relació sexual ja tindràs temps, si vols, per capficar-te).

Quan aquesta situació provoca que l’home comenci les relacions sexuals amb por, per si de cas torna a passar el mateix, és quan es comença a establir el problema estable, i és quan el treball emocional serà imprescindible per a assumir que no és tan important i que es pot tornar a confiar en les pròpies habilitats sexuals.

La crisi dels 40 i els problemes d’erecció

Jo pensava que això de la “crisi dels 40” en els homes era una milonga. Però resulta que no. Que tot i no haver-hi cap base científica (o jo no l’he trobada), sí que sembla que al voltant dels 40 els homes travessen una època de conflicte intern que els porta a estar en una crisi més o menys aguda.

Pel que m’expliquen els pacients, és quelcom així com “d’acord, estic a la meitat de la meva vida, què he fet fins ara? Què vull fer amb els anys que vénen pel davant?”.

De sobte ja no es veuen tan joves, comencen a veure una suposada davallada i s’agobien. Òbviament no tots, clar. Però molts sí.

Imagineu-vos que un home en aquest moment de “crisi personal” té un problema d’erecció com el que explicava abans. El més probable és que el pensament comenci a ser més aviat destructiu: “em faig gran”, “sóc vell”, “ja no funciono com abans”… Un drama que només farà que, segurament, a les properes relacions sexuals l’incident es torni a repetir (degut als nervis) i així es confirmi la seva creença.

Per això és tan habitual que en homes de més de 40 anys hi hagi tantes consultes sobre erecció.

Què pots fer per evitar els problemes d’erecció a partir dels 40

Per suposat, hi ha algunes coses que es poden fer per a intentar que la freqüència amb la que apareixen els problemes d’erecció sigui menor:

 • Deixar de fumar: si amb més de 40 anys fumes, és molt possible que comenci a afectar-te a molts nivells. A nivell sexual també.
 • No beure alcohol si saps que has de tenir una relació sexual: l’alcohol i el sexe no són bons amics, encara que et sembli que sí. Beure més d’una copa de vi pot fer que el teu penis no s’erecti.
 • Vigila amb l’esport: us ho vaig explicar en aquest article. Si feu esports d’impacte és possible que el vostre sòl pèlvic estigui una mica laxe.
 • Fes-te analítiques completes cada poc: desajustos hormonals, hipertensió, diabetis, colesterol alt… tot això pot fer que tinguis alguns problemes afegits a l’hora de tenir bones ereccions. No costa res anar-s’ho controlant de tant en tant.
 • Vigila la medicació: si prens alguna medicació (per exemple un antihipertensiu), mira que no tingui aquest efecte secundari i si el té parla amb el metge i explica-li per a que et reguli o canvii les pastilles.
 • Concentrar-te en les sensacions: oblida’t de si tens més o menys erecció. Concentra’t en el plaer que t’ofereix el contacte de l’altre sobre tot el teu cos. Fixa’t en com s’excita la teva pell, des de la cara fins als peus.
 • Oblida la penetració: no sempre, però sí de tant en tant. Les relacions sexuals sense penetració (penis-vagina) poden ser mooooolt plaents.

I, sobretot, si malgrat això, veus que els problemes d’erecció són un problema per a tenir relacions sexuals satisfactòries, no esperis a que la cosa s’agreugi, posa’t en contacte amb mi i comencem a treballar.

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!