El VPH (Virus del Papil·loma Humà) és una infecció de transmissió sexual (ITS) que degut a l’aparició de la vacuna, ja fa uns anys, va sortir a la llum. Tot i que s’ha convertit en un nom que ens sona i que no ens és especialment estrany, la veritat és que som poques (i pocs) les que sabem realment a què ens enfrontem quan parlem d’aquesta ITS.

Partim de la base que no sóc metge, ni ho pretenc, així que la informació que us donaré és molt bàsica, la justa per a que totes (i tots!) puguem entendre què és aquesta infecció i així poder actuar amb més seny.

Com que és un tema molt llarg, aquest article serà el primer d’una sèrie sobre el VPH (a mida que els vagi publicant aniré posant els links):

 • Què és el VPH?
 • Com es contagia el VPH?
 • Com puc saber si tinc VPH?
 • Quins tractaments hi ha pel VPH?
 • La vacuna del VPH

Què és el VPH?

El VPH és la infecció de transmissió sexual més comú. De fet, és tant comú que la majoria de persones sexualment actives es contagien poc després de començar a tenir relacions sexuals.
Per descomptat, aquelles persones amb una vida sexual més activa amb diferents parelles, estan molt més exposades a contagiar-se que aquelles que només tenen una parella sexual a la seva vida. Tot i així, el risc, si tens relacions sexuals, hi és.

El VPH va ser descrit al 1935 pel Dr. Peyton, que va descobrir que hi havia un virus que tenia la capacitat d’induïr la formació de tumors a la pell dels conills, i que coincidia amb el papil·lomavirus.

La qüestió és que el VPH és un virus amb més de 150 variacions, i no totes són iguals ni afecten de la mateixa manera. Hi ha al voltant d’uns 40 tipus d’aquest virus que poden afectar a l’àrea genital femenina o masculina (vulva, vagina, coll de l’úter, recte, anus, penis i escrot) així com la boca i la gola. Aquests són els tipus de virus que es propaguen de manera sexual, mitjançant les relacions íntimes entre dues o més persones.

Hi ha altres tipus de VPH que no es transmeten sexualment i que poden causar verrugues comunes a les mans o als peus. Ens centrarem, en aquest article en els que tenen a veure amb la transmissió sexual.

Pel general, la majoria de les persones que es contagien no tenen cap mena de símptoma i, per tant, ni tan sols se n’adonen que estan contagiades. La vida segueix, el virus desapareix i passa de llarg sense més.

Així doncs, perquè tanta alarma? Perquè tot allò de la vacuna i tal? Anem a veure-ho.

Pot ser perillós el VPH?

Sí, malgrat la majoria de casos no comporten cap gravetat, hi ha determinats tipus de VPH que poden provocar verrugues genitals o càncer. És per això pel que és important conèixer aquest virus i fer els possibles per a protegir-nos.

Els VPH es divideixen entre els de baix risc i els d’alt risc. Per a facilitar-ne l’estudi, els han numerat i els distingeixen mitjançant proves determinades per a determinar-ne, també, el tractament necessari per a que la persona afectada pugui curar-se.

Hi ha, concretament, dos tipus de VPH de baix risc (el 6 i l’11) que són els causants de la majoria dels casos de verrugues genitals (es calcula que són responsables del 90% dels casos!) que, tot i no ser gens agradables, no provoquen problemes greus de salut ni càncer.

És calcula, però, que hi ha més d’una dotzena de tipus de VPH que poden provocar càncer. Concretament els números 16 i 18 sembla que són els causants de la majoria de casos, aquests són, òbviament, VPH d’alt risc. I són els responsables del 70% dels càncer de cèrvix, però també poden causar càncer a qualsevol de les àrees genitals així com a la boca i la gola (no sé si recordeu que en Michael Douglas va posar-ho durant un temps al “candelero”, això).

Com es contagia el VPH?

Com que el tema dona per molt, he escrit un altre article explicant com es contagia i com podem detectar el VPH. 

Per descomptat, si tens alguna pregunta pots posar-te en contacte amb mi, sense compromís, a través del següent formulari.

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

   

  Comparteix a les teves xarxes!