Després del primer article sobre el VPH (què és el Virus del Papil·loma Humà?) vull continuar amb aquest seguit d’articles sobre el tema, abordant ara una qüestió bàsica per a la protecció contra aquest virus.

Com es contagia el VPH?

Partim de la base que la infecció per VPH no té cura. No es pot eliminar de l’0rganisme, un cop t’has infectat, pots fer de més i de menys per a que els efectes del contagi siguin menys greus, però també dependrà del tipus de VPH amb el que t’hagis contagiat.

Així doncs, queda clar que una part molt important per a la lluita contra el VPH és la prevenció, evitar-ne el contagi. Per a això, caldrà saber, doncs, quines són les vies més freqüents per les quals es transmet.

El VPH es pot contagiar fàcilment quan tens relacions sexuals amb algú que té el virus. És a dir, el contagi esdevé quan la teva vulva, la vagina, el penis o l’anus entra en contacte amb els genitals o la boca de l’altra persona. No és necessari que hi hagi penetració ni ejaculació per a que hi hagi el contagi, per tant, aquí el preservatiu jugarà un paper important, com en totes les relacions sexuals, però no serà garantia necessària de protecció.

Com puc prevenir, doncs, el contagi?

Si ets una persona infectada amb el VPH, has de ser conscient i conseqüent amb el fet, i, per suposat fer servir sempre, en totes les teves relacions sexuals, totes les barreres de protecció possibles: preservatius (tant per a sexe amb penetració com per a sexe oral) i barreres de làtex per a sexe oral, si li has de fer a una dona.

El contagi del VPH no es pot evitar al 100% tal i com deia en el primer article sobre aquest virus. És molt fàcil que te’n contagiis, per això, a més d’usar sempre preservatius i barreres de làtex amb parelles contagiades o amb parelles no estables per a evitar-ho, el més important és fer una bona detecció precoç.

La vacuna del VPH: suposo que has sentit a parlar de la vacuna del VPH. Sí, existeix, i sí, és molt efectiva. però només per a certs tipus de VPH. Com que és un tema llarg, dedicaré tot un article a parlar-vos-en.

Com es detecta el VPH?

Recordem que el VPH en la seva majoria de formes és assimptomàtic, per la qual cosa és impossible saber si el tenim o si la parella amb la que estem en aquell moment el té. No te’n refiis dels “estic net/a”, “no et preocupis que sempre em cuido”. Si no és la teva parella estable i no us heu fet analítiques, no tinguis relacions sexuals sense protecció.

Així doncs, la forma més habitual de descobrir que tens VPH, si ets una dona, és quan et fan una citologia vaginal (prova de Papanicolau). Aquesta prova permet detectar cèl·lules anormals al coll de l’úter, que normalment són causades pel VPH. Així que si les proves surten alterades, es pot sospitar que la persona porta el virus.

Si es detecta aquesta anomalia, llavors es sol fer una prova específica per a detectar alguns tipus del virus, especialment els d’alt risc. Aquesta prova sol ser una colposcopia, que no és més que un procediment que permet observar més d’aprop el coll de l’úter i detectar si hi ha cèl·lules precanceroses.

En tot cas, si aquesta prova confirma el VPH d’alt risc no significa que tinguis càncer. El que significa és que ets portadora d’un tipus d’aquest virus que podria augmentar el teu risc de patir càncer en un futur. Això, per molt que sembli que no, és positiu, perquè implica que se’t farà un seguiment amb més freqüència per a detectar qualsevol canvi i poder-hi posar remei de seguida. Si s’agafa amb temps la possibilitat que hi hagi complicacions per a la salut és molt baixa.

Tot i que no se sap del cert què és el que fa que algunes persones que tenen VPH d’alt risc acabin desenvolupant càncer i altres no, sí que sembla que hi ha dos factors importants a tenir en compte, que poden fer que augmentin les possibilitats de càncer:

  • Tenir alguna altra malaltia que impedeixi a l’organisme combatre infeccions
  • Fumar tabac

En tot cas, com veus, el VPH és molt conegut i està molt controlat pel personal mèdic, així que deixa’t guiar per ells i elles, i si tens preguntes o dubtes, no et tallis, ells no estan per a jutjar-te, sinó per a ajudar-te!

Comparteix a les teves xarxes!