La cura de l’ejaculació precoç és possible? La resposta fàcil i curta és “sí”. La resposta llarga i més complicada és “depèn”.

És una malaltia l’ejaculació precoç?

Doncs en realitat no es pot dir que l’ejaculació precoç sigui una malaltia, tot i que sovint es tracta com si ho fos. En tot cas, l’ejaculació precoç és una disfunció sexual, que bàsicament significa que, per alguna raó, la conducta sexual del pacient és disfuncional, és a dir, que no funciona com se suposa que hauria de funcionar.

Però, com se suposa que hauria de funcionar l’ejaculació? Hi ha un temps ideal? Hi ha un temps mínim per a arribar a l’ejaculació? Un temps màxim?

De nou, la resposta és “no”. En sexologia, i no em cansaré de repetir-ho, no hi ha res que estigui bé ni malament. No hi ha un temps ideal de resposta ejaculatòria, així doncs, cada home té un criteri diferent per a decidir si ha ejaculat massa ràpid o no.

El DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), el manual diagnòstic més emprat per psicòlegs i psiquiatres, diagnostica l’ejaculació precoç en base a:

Un patró persistent o recorrent en el que l’ejaculació produïda durant l’activitat sexual en parella succeeix aproximadament en el minut següent a la penetració vaginal i abans que ho desitgi l’individu. (Nota: tot i que el diagnòstic d’ejaculació precoç es pot aplicar a individus que practiquen activitats sexuals no vaginals, no s’han establert criteris específics de duració en aquestes activitats).

Com veureu, segons el DSM per a diagnosticar l’ejaculació precoç cal, primer de tot, que hi hagi sexe en parella. Sexe heterosexual, més concretament. I més concretament encara, sexe heterosexual amb penetració vaginal. Bé, us deixo que reflexioneu sobre el tema, que ara no toca fer una crítica a l’estretor de mires del DSM.

El cas és que, en principi, el diagnòstic és quan l’home no pot aguantar més d’un minut la penetració vaginal, però jo he atès homes a consulta que tenien un temps de 5 minuts o més i que es queixaven de que era massa poc, i d’altres que amb un minut ja estaven més que satisfets.

L’ejaculació precoç depèn, per tant, del propi home. De com sigui capaç de gaudir o no les estones d’erecció, de plaer, d’excitació…

Així doncs, no, l’ejaculació precoç no és una malaltia. Però sí, es pot tractar, treballar i solucionar.

Com es cura l’ejaculació precoç?

Com que els criteris per al diagnòstic de la ejaculació precoç són tan vagues, la cura o el tractament de la mateixa són bastant diferents en funció del professional al que vagi el pacient.

Jo parlaré del treball terapèutic de l’ejaculació precoç des del punt de vista de la sexologia clínica, que és el meu terreny. Un uròleg us podria donar una altra visió. Un psiquiatra probablement una altra. Un fisioterapeuta de sòl pèlvic probablement una altra.

Des de la sexologia, el tractament de l’ejaculació precoç consisteix en un treball tant a nivell conductual com a nivell cognitiu i emocional. Això vol dir que, per una banda, cal treballar exercicis d’entrenament en masturbació i en relacions sexuals (tot i que no és imprescindible tenir parella sexual per a fer un bon tractament de l’ejaculació precoç), i per l’altra en tot el que el pacient pensa i sent al voltant del fet d’ejacular massa ràpid pels seus estàndards.

Per descomptat, hi ha una part del tractament que es basa en l’educació sexual, en aprendre a entendre la sexualitat d’una manera diferent a com la societat ens la mostra, a començar a ser crític amb el que es pensa i el que es sent sobre les relacions sexuals i la sexualitat en general.

I per a que el tractament sigui un èxit, cal que tots els treballs a tots els nivells s’equilibrin. Segur que a moltes pàgines web heu trobat un munt d’exercicis de masturbació que prometen “curar l’ejaculació precoç”, oi? Però si els heu provat de fer, probablement no haureu notat res. Això és perquè no heu treballat els altres nivells.

Al final del tractament el pacient aconsegueix tenir una major sensació i percepció de control sobre la seva ejaculació, fet que fa que augmenti la seva autoestima sexual i que gaudeixi molt més de les relacions sexuals, ja siguin amb penetració o sense.

Gaudir d’una bona vida sexual

En darrer terme, el que s’amaga darrera del tractament de l’ejaculació precoç és ajudar al pacient a gaudir d’una bona vida sexual, a relaxar-se davant les relacions sexuals i a poder sentir-se bé amb el seu cos i el seu rendiment.

Si el que vols és aconseguir això pots posar-te en contacte amb mi, sense cap compromís, mitjançant aquest formulari o enviant un correu electrònic a info@silviacatalan.com i comencem a treballar plegats per a millorar la teva salut sexual.

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

   

  Comparteix a les teves xarxes!