Gestionar les emocions

Aprendre a gestionar les emocions és una assignatura pendent a nivell social. L’educació emocional és més aviat escassa i tot just ara comença a potenciar-se als centres educatius mitjançant tallers, activitats i contes per a petits i grans.

Un dels grans èxits dels darrers temps en aquest sentit és el famós “Monstre de Colors. Si teniu fills petits és molt possible que el coneixeu bé, fins i tot és possible que els hagueu sentit cantar la cançó (que jo no sabia que existia fins que vaig sentir el meu fill cridant “vaya que lioooooooooo con las emosioneeeeees” xDDD).

Però no vinc a parlar-vos del llibre infantil, ja us n’he posat l’enllaç i, si no el coneixeu és una molt bona eina per a treballar les 5 emocions bàsiques amb els nens i nenes: alegria (groc), tristesa (blau), calma (verd), ràbia (vermell) i por (gris), amb el bonus track de l’enamorament, que el pinta de rosa.

Per molt que els adults no haguem estat educats en aquesta connexió amb les emocions, ni tan sols amb les més bàsiques, podem començar a aprendre’n. Mai no és tard per a aprendre a identificar les teves emocions i, d’aquesta manera, fer-ne una gestió més adient a cada ocasió.

Diari de les emocions

Gestió de les emocionsDe la mateixa autora i il·lustradora del Monstre de Colors, arriba la versió per a adults, completament interactiva. Tal i com el seu nom indica el “diari de les emocions” és un llibre que es converteix en un diari per a anar reflectint les nostres emocions així que les anem sentint.

És un llibre que es divideix en cinc apartats, corresponents a les 5 emocions bàsiques que ja hem dit abans. Cada un dels apartats comença explicant l’emoció a que fa referència, contextualitzant-la  d’una forma senzilla i molt entenedora.

A partir d’aquí el llibre és una invitació oberta a la creativitat. Però no us espanteu, no cal ser dibuixant professional, ni tenir aptituds artístiques, només cal deixar-se portar. I us ho dic amb coneixement de causa. I, si no, observeu una de les meves activitats:

Gestió de les emocions

En aquesta activitat simplement has de dibuixar una gran tempesta sobre la imatge en blanc i negre de Barcelona.

Com veieu, les instruccions són molt senzilles, només cal que tanquis els ulls, connectis amb l’emoció que estàs sentint en aquest moment i et deixis portar sobre les pàgines del llibre.

Si decideixes fer-lo jo et convido a que completis l’experiència després de fer l’activitat que hagis triat vinculada a l’emoció que sentis, escrivint com t’has sentit o, si et ve de gust, què ha passat per a que et sentis així. D’aquesta manera quan tornis a mirar el llibre podràs saber què és el que en aquell moment et va provocar aquella emoció.

Emocionari

Aquest llibre és més teòric, per dir-ho d’alguna manera. Però és el meu preferit per a treballar les emocions des d’una perspectiva molt més àmplia.

És un llibre preciós, molt plàstic, molt bonic. De debó. Un llibre que pot servir per a que els nens i nenes es quedin bocabadats admirant les il·lustracions i, de fet, els adults també. Però a més, per als adults, hi ha la part teòrica.

M’explico. L’emocionari és, com el seu nom deixa entreveure, un diccionari de les emocions. Però no tindria cap gràcia si fos un recopilatori de definicions, només.

Cada pàgina doble del llibre està dedicada a una emoció, 42 emocions en total, que queden definides i il·lustrades. Cada definició està acompanyada de la versió de l’emoció pensada per un il·lustrador o il·lustradora. Això fa que, quan el llegeixes, puguis connectar molt més amb la vessant emocional, valgui la redundància, de l’emoció.

A més, cada emoció va lligada i vinculada a la següent, de manera que el que ens proposa l’Emocionari és un recorregut emocional que comença amb la tendresa i acaba amb la gratitud passant per l’alegria, la compassió, la culpa, el fàstic, l’avorriment, la decepció, l’admiració, el desig… i així fins a completar el llistat de les 42 emocions que il·lustra.

Gestió de les emocions

No s’aprecia massa, però si feu click veureu la imatge de l’índex de l’Emocionari una mica més gran, per a que us en feu una idea.

El podeu comprar i llegir, simplement. És un llibre, com ja he dit, preciós i per tenir-lo a casa i mirar-lo petits i grans. Però si em permeteu, us faig unes suggerències d’ús:

  • Si us sentiu inquiets però no sabeu identificar quina emoció sentiu podeu, simplement, obrir l’índex, mirar els noms de les emocions i anar a aquella que més us cridi l’atenció en aquell moment. Probablement us apropeu bastant, si no és que encerteu a la primera, a l’emoció que esteu sentint. Un cop la tingueu al davant, simplement llegiu el petit text i deixeu-vos portar per la imatge que l’acompanya.
  • Si voleu treballar les emocions en família pot ser una bona activitat que, per torns, cadascú esculli una emoció de l’índex, obriu la pàgina, la llegiu, mireu la il·lustració i, llavors, cadascú pot explicar un dia que recordi haver sentit aquella emoció. També podeu agafar el llibre i intentar resumir el vostre dia amb la emoció principal que heu sentit.

 

Comparteix a les teves xarxes!