Heu vist la campanya de Nadal de 2018 d’Ikea?

Preneu-vos uns minuts per fer-ho. De debò. Val la pena.

Ja? Què us sembla?

Jo, cada cop que veig l’anunci ploro. Digueu-me sensibleta, o el que volgueu, però no puc evitar pensar que és tan real, tan cert, que coneixem tan poc a les persones que tenim al voltant… a aquelles persones més properes. Concretament jo penso en els meus quatre avis. En totes les coses que els preguntaria ara si encara fossin vius. Però ja no hi són. Van morir amb tot d’històries per explicar que ningú va voler/poder escoltar…

És una mica com si el fet de saber que els/les tenim a prop fa que ens relaxem, que inconscientment pensem que “ja tindrem temps de parlar d’això”. Però el temps s’acaba. I, creieu-me, val la pena aprofitar les estones de celebració, els petits moments, per a saber-ne una mica més, de les persones que ens envolten, ja siguin família, amics, parella o, fins i tot, companyes de feina.

Vertellis

Això mateix suposo que van pensar Lizette, Lars i Bart, l’equip que hi ha darrere de Vertellis, un joc de cartes que es basa en això, en crear moments de conversa per a conèixer la gent que ens envolta.

Segons expliquen ells mateixos a la web, la primera versió era un joc de cartes escrit a mà que van regalar. I van pensar que era quelcom necessari. Amb molt d’encert.

La dinàmica del joc és senzilla: hi ha quatre rondes, dues individuals i dues col·lectives, dues orientades al passat, i dues al futur.

En la primera i tercera ronda, individuals, el primer jugador agafa una carta, la llegeix i la contesta. Si no vol contestar, la pot deixar a la pila de cartes, o bé passar-li a algun altre jugador per a què contesti.

La segona i la quarta ronda són col·lectives. Vol dir que es llegeix la carta en veu alta i tots els jugadors pensen en la seva resposta (jo afegiria que estaria bé que l’apuntessin en un paper, per allò de no fer trampes, però també penso que seria una mica una bajanada fer trampes en aquest joc…). Llavors cada jugador ha d’endevinar la resposta d’un altre jugador; qui l’endevina, té un punt.

Com veieu, el joc no pot ser més simple.

Generar conversa

Exemple de pregunta de fase individual

Per descomptat, si ens quedem en les respostes superficials no li traurem cap profit al joc. Bé, coneixerem una mica més la gent que ens envolta, però no ho aprofitarem del tot.

La recomanació és que aquest joc serveixi per a generar conversa profunda. Que tots els jugadors s’impliquin en les respostes, demanant més informació o fent comentaris sobre el tema per animar a qui està responent que ampliï la informació.

Potser acabeu descobrint coses molt interessants dels altres, i potser de vosaltres mateixos.

Petita crítica

Si he de fer una crítica al joc és que jo hi afegiria preguntes més històriques, més vitals, com les que surten a l’anunci d’Ikea. Ja els hi he enviat el suggeriment a l’equip de Vertellis, a veure si s’animen i fan una segona edició més completa en aquest sentit.

Tot i així, segueixo pensant que serà el gran joc del Nadal per a mi. El penso portar al sopar de Nadal de Meràkia, al dinar de Nadal amb la família i amb els amics per Cap d’Any.

I tu, t’hi sumes a conèixer més a qui t’envolta?

Si vols, pots comprar el joc aquí, el tindràs en dos dies a casa!!!

Vertellis

Exemple de pregunta col·lectiva


*Article NO patrocinat. No he rebut el joc gratis, ni m’han demanat que faci review ni res d’això, simplement m’ha agradat i el vull compartir amb vosaltres!

 

Comparteix a les teves xarxes!