Cada parella és un món i cadascú sap (o hauria de saber) quins motius té per a estar en parella i per a estar amb la seva parella, en concret.

Partim de la base que estar en parella hauria de ser sumar, hauria de ser divertit i interessant, hauria de ser un refugi… però tot sovint em trobo amb persones que estan en parella “perquè sí”, “perquè tenim fills”, “perquè em sap greu deixar-ho ara que portem X anys”, “perquè no sabré què fer sense aquesta persona”, “perquè no sé estar sol/a” o per mil motius.

El problema és quan, sense adonar-nos, entrem en una dinàmica de parella poc adequada i no som capaços de prendre una decisió. Per aquest motiu he decidit fer aquest llistat. Hi ha un seguit de coses que no hauries de permetre en parella o que, com a mínim, t’haurien de fer saltar les alarmes i que et plantegessis quin tipus de parella estàs vivint.

Que et digui com vestir

O com pentinar-te, o com maquillar-te, o com parlar o riure. Tu has de marcar el teu estil, tu ets la persona que més et coneix i ets tu qui has de decidir què t’agrada més o menys.

Que no vulgui quedar mai amb els teus amics o família

És possible que no hi hagi feeling entre ells. És possible que prefereixi, segurament, quedar amb els seus amics o la seva família. Però compartir espais comuns és molt important. Els teus amics i la teva família formen part del que tu ets. Si sempre es queixa, posa mala cara o saboteja directament les teves trobades familiars o amb amics, planteja’t si a aquesta persona li agrades de forma global.

Que no vulgui presentar-te cap amic ni familiar seu

Per la mateixa raó del punt anterior. Els seus amics i la seva família formen part de qui és la teva parella. Per descomptat, cadascú té els seus ritmes, i això no vol dir que a les dues setmanes d’estar amb algú l’hagis d’involucrar amb tot el teu entorn. Però si després d’un temps junts (què sé jo, 6 mesos o un any) notes que t’amaga, que no vol involucrar-te en la seva vida, que mai t’ha presentat cap amic o amiga… potser t’has de plantejar algunes coses.

Que et falti al respecte (encara que ho faci de broma)

Heu estat alguna vegada en un context social (un dinar o un sopar amb amics o família) i la teva parella ha fet una brometa deixant-te en ridícul? Bé, pot ser ha estat una patinada i ja li has dit i no ho ha tornat a fer. En aquest cas, cap problema.

Però si és una cosa que passa freqüentment, que et fa brometes de mal gust que a tu no t’agraden, i et diu que te les fa amb carinyo tot i havent-li dit que et molesten… planteja’t si aquesta persona et respecta suficient com per merèixer ser la teva parella.

Que et digui què has de fer i/o que prengui decisions per tu

Òbviament quan estem en parella ens aconsellem mútuament. Però el que no pot ser és que l’altre decideixi el que hem de fer o no.

T’has trobat mai anant a un restaurant i que la teva parella decideixi per tu el menú? No parlo d’un joc, parlo d’una cosa que sigui habitual… Les vacances sempre les tria l’altre? Acabes cedint al que ell o ella et diu que has de fer? Potser t’has de plantejar si estàs vivint la teva vida o la de l’altre/a.

I no, no serveix com a excusa “és que ell/a em coneix millor que jo mateix/a”. Ningú pot saber millor que tu què és el que vols, el que necessites i el que et convé!

Que et faci xantatge per a tenir relacions sexuals

Potser no ho fa de forma explícita, però sí de forma subtil. Si no teniu relacions sexuals s’enfada? Et fa sentir malament per no tenir-ne ganes? Et promet coses a canvi de sexe?

És una manipulació sovint molt subtil, però s’ha d’estar alerta. Està clar que les relacions sexuals en parella són importants per a mantenir el vincle i la intimitat, i és normal que se’n pugui parlar si un dels dos no està satisfet amb elles… però el que MAI hauria de ser és un xantatge. “Si tenim relacions sexuals t’estimaré, si no, et tractaré malament”.

I no, no val com a excusa “és que ell/a es posa de molt mala llet quan no follem”. Mireu, de mans i de joguines tots i totes en podem fer servir, i si el que necessitem és un orgasme, cadascú que se’l proporcioni.

Que et forci a tenir relacions sexuals

Molt vinculat a l’anterior, però encara més greu. Les violacions i els abusos sexuals en parella són un fet real i cal anar amb molt ull.

Les relacions sexuals en parella SEMPRE han de ser desitjades i consentides per tots dos. Sempre. Sense excusa. Si et sents pressionat/da a tenir relacions sexuals amb la teva parella per por a les conseqüències, probablement hagis de repensar-te la relació.

Si et toca quan tu no vols (i li dius que pari i segueix), si estàs dormint i et desperta fent-te sexe (i no és quelcom que hagueu acordat abans que us vindria de gust als dos), si t’amenaça amb deixar-te si no folles amb ell/a…. FUIG! Demana ajuda! Pots posar-te en contacte amb mi, si vols, i en parlem!

Que estigui amb tu per pena o per necessitat

No ho acceptis. Et mereixes que qui estigui amb tu ho faci perquè t’estima. Perquè amb tu els dies són més fàcils, més feliços, més bonics. Et mereixes una persona al teu costat que et respecti, que t’admiri…

Si la teva parella està amb tu per necessitat o per pena, tira de frase feta: millor sol/a que mal acompanyada.

Què fer

Moltes vegades quan vivim una parella ens costa ser objectius, ens costa veure aquelles coses que no funcionen. Si no ho tens clar, si tens dubtes, si hi ha coses que penses que podrien anar millor, pots posar-te en contacte amb mi, sense cap compromís, i mirarem de trobar la manera per a que et sentis millor, et sembla?

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!