Els cànons de bellesa femenina són, tot sovint, inabastables. Poc realistes i limitants. Ja fa molts anys que les dones estem en lluita per trencar amb la imatge única de dona que ofereixen els mitjans de comunicació. I, per sort, cada cop hi ha més campanyes de “dones reals” (ho poso entre cometes, perquè les dones que sí s’ajusten als cànons també són reals, però vaja), incloent dones amb sobrepès, dones amb diversitat funcional, dones diferents que ens poden representar molt millor a totes.

Arran d’aquestes iniciatives, no fa massa me’n vaig fer ressó d’una a Twitter. #JanuHairy. Us sona?

#JanuHairy

Aquesta iniciativa va sorgir als Estats Units com una forma de visualitzar el pèl femení. Sí. Quines coses, eh? Que haguem de recordar a la societat que les dones tenim pèls a l’aixella, al bigoti, a les cames, a la barba, als braços, a la vulva…

Sí, senyores i senyors, sí. Les dones tenim pèl de forma natural. Doncs això és el que volia deixar clar la campanya, tot un mes per mostrar-se tal qual, amb pèls allà on cadascuna se’ls vulgui deixar créixer.

Evidentment, això va generar polèmica. Moltes persones acusen a les noies que no es depilen de brutes, de deixades, de poc curoses… Però sorprenentment quan un home no es depila no li diuen el mateix. “Ah, no, és que això és normal, un home amb pèls!”

Doncs potser que comenci a ser normal també una dona amb pèls, si ella s’hi sent bé i a gust. Igual que hem normalitzat que hi hagi homes sense pèl i no passa res.

Recordem que els drets són drets, no obligacions. Que jo tinc dret a anar peluda pel món, si vull. Però no en tinc la obligació. Cadascú que faci el que li doni la gana!

Els cànons de bellesa a Betevé

Arrel d’aquesta polèmica l’equip de El Matí de Barcelona de la cadena local Betevé va convidar-me a participar a la seva tertúlia.

Allà vaig coincidir amb unes dones meravelloses amb les que va ser un plaer poder parlar de com podem, poc a poc, anar lluitant contra el cosset dels cànons de bellesa.

Moltes gràcies a la Mar Llop, del col·lectiu @SomBarbàrie, per ser valenta i donar la cara perquè coneguem la realitat de les dones amb barba.

Gràcies també a la Neus Vinyallonga per fer-nos conèixer la possibilitat del sagnat menstrual lliure (#FreeBleeding). Podeu llegir el seu fil de twitter explicant-ho aquí.

Va ser també un plaer coincidir amb l’Aldana Menéndez, de l’Associació Benestar i Desenvolupament, una entitat que defensa les persones en situació de fragilitat social i que ha fet una campanya +QRegles en favor de la visibilització i la normalització de la menstruació.

I moltes gràcies a la Martina Klein, model i “influencer” barallada amb aquest concepte, però. Va ser fantàstic que expliqués en primera persona les seves pròpies baralles internes per ajustar-se al món de la moda i com aquest va intentant ajustar-se poc a poc als diferents models femenins.

Si voleu veure el programa complet, molt recomanable d’altra banda, ho podeu fer aquí:

Comparteix a les teves xarxes!