En esta imagen puedes ver, en rojo, la musculatura de suelo pélvico

La relación entre el suelo pélvico y la sexualidad es muy estrecha. De hecho me atrevería a afirmar que no se puede entender la una sin el otro. El problema radica en que no le hacemos demasiado caso a nuestro suelo pélvico. ¿Por qué? Pues porque nadie nos ha explicado  hasta hace relativamente poco la importancia que tiene en nuestra salud física y sexual. Tanto si tienes vulva como si tienes pene, el suelo pélvico es un elemento principal para tu sexualidad. 

Fisioterapia de suelo pélvico 

Aunque hablo muchísimo de suelo pélvico en mi consulta con mis pacientes debo reconocer que yo no soy experta en esta zona del cuerpo. Ya me gustaría a mi ser experta en todo lo que tiene que ver con la sexualidad, pero entonces tendría que hacer la carrera de medicina, de fisioterapia, de sociología, de biología… y no me da la vida para más, la verdad. Las verdaderas expertas en este conjunto muscular tan importante son las fisioterapeutas de suelo pélvico. Sí. Fisioterapeuras especializadas en esta zona. Sí, trabajan muscularmente esta zona tan sensible y lo hacen de manera increiblemente precisa. No es ningún secreto que muchos y muchas de mis pacientes en algún momento son derivados a la consulta de una especialista para que le haga una buena valoración. Siempre defenderé que es muy buena idea echar un ojo y comprobar que todo va bien (y si algo no va bien, empezar a hacer un trabajo específico).

 

Enfortir el sòl pelvià

La majoria de vegades el treball que recomanen les fisioterapeutes és un treball de reforç de la musculatura ja que sovint queda afectada pels embarassos, els augments de pes, els esports d’impacte (sobre el tema us recomano el meu article “running: complicacions per al penis“) i altres…

Imatge de biofeedback de sòl pelvià (fes click per anar a la font de la imatge)

Els exercicis de tensió i distensió de la musculatura són coneguts com exercicis de Kegel. En aquest article us explico una manera divertida de fer-los: “hacer ejercicios kegel sin aburrirse“. I com us explico en aquest mateix article és molt important per a una bona realització dels exercicis que tinguem una eina de feedback, és a dir que puguem veure si l’exercici que fem és correcte o no.

Les fisioterapeutes de sòl pelvià tenen màquines de biofeedback que transmeten els impulsos a través d’un aparell que s’inserta a la vagina i es poden veure els resultats en una pantalla.

Això és fantàstic però, evidentment, aquests aparells són molt cars i no podem tenir-los a casa. Això pot ser un problema perquè tot i que nosaltres pensem que estem fent bé els exercicis de Kegel moltes vegades no som conscients que, per exemple, deixem de fer força.

Biofeedback de sòl pelvià a casa

Una solució per fer bé els exercicis a casa pot ser un aparell mecànic de biofeedback com aquest.

Tot i que sembli molt estrany i molt futurista en realitat és molt simple de fer servir i d’entendre la informació que ens dona.

La part més ampla, la que es veu a la part inferior de la imatge, és la que s’ha d’inserir dins la vagina mentre estem reclinades en una superfície còmoda i amb les cames obertes.

L’antena queda, doncs, fora de la vulva mirant cap amunt. Com interpretem la informació? Molt senzill, amb l’aparell ben posat simplement has d’apretar la musculatura (fer un Kegel) i veuràs com l’antena puja (com si es posés erecta…). Si aguantes la tensió muscular, l’antena quedarà quieta i ben amunt. Però pot ser que la teva musculatura no estigui prou forta i poc a poc vegis com va baixant. Això t’indicarà que has de redirigir la força i exercitar.

Com veieu és una bona manera de saber com fem els exercicis de kegel i fer-los de manera més òptima. Podeu trobar aquest aparell a algunes botigues i també a Amazon (si seguiu l’enllaç hi aneu directes).

Evidentment, la recomanació és que feu una visita a una fisioterapeuta de sòl pelvià que us ajudi a determinar el tipus concret d’exercici que necessiteu (si és que en necessiteu), però si més no, amb aquest aparell podreu anar amb més idea.

Si tens dubtes sobre el tema o vols que et recomani alguna fisioterapeuta en concret, també pots posar-te en contacte amb mi sense compromís!

  Nom:

  Correu electrònic:

  Telèfon:

  Missatge:

  Assegura't d'haver escrit bé la teva adreça de correu electrònic. Si hi ha alguna errada serà impossible que poguem posar-nos en contacte.

  Comparteix a les teves xarxes!