Addicció al sexe

L’addicció al sexe és un tema que preocupa molt a la societat actual. Que la societat està hipersexualitzada no és quelcom nou que vingui a descobrir-vos ara mateix. Allà on mirem podem veure sexualitat, més o menys explícita. Als anuncis de televisió, als de les parades del bus, a les pel·lícules, a les revistes… a internet.
Som molts i moltes les que treballem per a que el sexe i la sexualitat no sigui un tabú, que deixi de ser una cosa amagada i desconeguda. Però això no vol dir que treballem per a que a tot arreu hi hagi sexe i que tot tingui a veure amb això.
Com definim l’addicció al sexe?
L’addicció al sexe podríem dir que és una forma de conducta compulsiva (és a dir, aquella acció que la persona no pot evitar fer i que li reporta un benefici positiu temporal). Bàsicament és una forma excessiva de posar en pràctica la sexualitat i que acaba creant problemes en qui la porta a terme. I és important aquesta última part de la frase: que acaba creant problemes. Si la conducta no genera cap problema per a la persona que la fa o per a la gent del seu voltant no considerarem que sigui una conducta addictiva.
El que potser imaginem quan pensem en una persona amb addicció al sexe és una persona que busca mantenir relacions sexuals a tota hora. Però no necessàriament és això. L’addicció al sexe pot prendre moltes formes diferents:
- Cerca de relacions sexuals de manera incontrolable
- Ús incontrolat de la pornografia
- Masturbació compulsiva
- Exhibicionisme
- Voyeurisme
- Conductes sexuals d’alt risc
Amb això cal anar molt amb compte, i cal definir QUÈ NO ÉS l’addicció al sexe: l’addicció al sexe NO és que t’agradi molt el sexe. NO és masturbar-te cada dia. NO és tenir un número determinat de relacions sexuals a la setmana.
L’addicció al sexe, com tota la resta d’addiccions, es determina per dos factors:
- La dependència física
- La dependència emocional
La dependència física en l’addicció al sexe
Tot i que la dependència física és més característica de l’addicció a substàncies (són molt coneguts, per exemple, els efectes devastadors de la síndrome d’abstinència de l’alcohol, senyal de dependència física evident), en l’addicció al sexe també hi ha un cert component físic.
Hem de tenir en compte que el sexe és una activitat plaent que genera una recompensa cerebral i física d’allò més agradable (si no, a sant de què ens agradaria tant, no?). Durant tot el transcurs de l’activitat sexual, i sobretot durant l’orgasme, el cervell allibera una sèrie de substàncies químiques (neurotransmissors) que generen sensació de benestar i d’eufòria. Aquest «xute» endògen és el que pot fer que la persona arribi a tenir una dependència.
La dependència emocional en l’addicció al sexe
Una persona addicta al sexe es deixa guiar pels seus instints sexuals tenint la sensació que no els pot reprimir de cap manera i, per tant, abocant-se a una conducta que moltes vegades no és ni tan sols plaent en si mateixa. Molt sovint, després de l’acte, se senten culpables, avergonyits de si mateixos, confusos, enrabiats…
Per descomptat, si el sexe ja és de per si un tabú, reconèixer que hi ha aquest descontrol és pràcticament impossible per a qui pateix l’addicció al sexe, per la qual cosa, solen tancar-se en ells mateixos i, moltes vegades, s’aïllen del seu cercle social.
Aquesta ansietat, aquest malestar, acaba generant una situació en la que es facilita que es perpetuï la conducta addictiva: l’addicte al sexe acaba fent servir el sexe com una manera d’escapar al buit i al dolor, ja que és una forma de recompensa temporal immediata, entrant així en una roda, en un cercle viciós en el que cada cop es veuen més atrapats.
Com detectar l’addicció al sexe
Hi ha algunes pistes que ens podrien indicar que estem davant d’una addicció al sexe:
- Sensació de descontrol en el comportament sexual
- Relacions sexuals de risc
- Voluntat de control de la sexualitat: intenten prendre mesures per evitar caure de nou
- Sentiments negatius després de les relacions sexuals
- Inversió de temps molt gran en conductes sexuals
- Augment progressiu de les hores i els esforços dedicats a les conductes sexuals
- Distracció o abandonament de les obligacions (feina, estudis, família…) i/o de la seva vida social
Si has detectat algun d’aquests senyals en tu mateix/a, abans d’autodiagnosticar-te, et recomano que et posis en contacte amb mi, a vegades una consulta sobre el tema sexual pot solucionar dubtes.
Si creus que tens addicció al sexe o que en podries tenir, no en dubtis, posa’t en contacte amb mi i comencem a treballar.