Les claus per saber si necessiteu teràpia de parella
Quan una relació comença tot és bonic i relativament fàcil. L’enamorament és una sensació molt forta que envolta a les dues persones implicades en la parella (o hauria de ser així, al menys) i que fa que res ni ningú sigui tan important com ho és aquella persona. Aquella persona es converteix pràcticament en el centre de la vida de l’altre, tot gira al seu voltant, moltes vegades els amics, la família, fins i tot la feina, passen a un segon terme.
Però això (per sort) només dura un temps, els experts diuen que entre 2 i 6 mesos, més o menys. Alguns, més optimistes, diuen que aquest estat d’enamorament pot arribar a durar fins a un any.
En tot cas, a partir de l’any, el nostre cos i el nostre cervell ja s’han acostumat a l’altra persona i, allà on hi havia enamorament, les coses comencen a posar-se en el seu lloc i comença a instal·lar-se l’amor. O bé la parella se n’adona que allò era un «flaix» i que més enllà de l’enamorament, la parella no funciona, i és llavors quan comencen les situacions complicades.
No és fàcil fer el pas
Acceptar que la nostra parella no funciona com ens agradaria o com necessitem és molt dur. Decidir anar a teràpia de parella encara més, però en moltes ocasions és la única sortida per evitar la opció de la ruptura.
És important tenir en compte que cada parella és un món, i que hi ha moltes parelles (per sort, també) que són molt hàbils manegant aquestes situacions complicades i poden sortir-se’n bé i tirar endavant el projecte comú que han iniciat sense necessitat de teràpia.
Però de vegades les coses es tornen complicades de debó, la parella se sent en un punt que intueix molt feble i, per molta bona voluntat que posin per una part o per l’altra, o fins i tot per les dues, hi ha vegades que la situació es fa insostenible.
Si creieu que esteu en una situació així però no sabeu si realment necessiteu teràpia de parella, he fet un recull dels 10 senyals principals que us poden donar una pista. Aquests 10 senyals són els que solen fer venir a les parelles a consulta.
1. Fa temps que no teniu relacions sexuals: és ben cert que el sexe no ho és tot, en una parella, però és un component molt important per a que un projecte comú avanci. No només pel component purament sexual, sino perquè les relacions sexuals en parella ajuden a mantenir la intimitat, la proximitat i el carinyo entre l’un i l’altre.
2. Us heu perdut el respecte: cada cosa que diu l’un és motiu de despreci per part de l’altre, i viceversa. No podeu tenir una conversa sense que hi hagi faltes de respecte. Mireu-vos des de fora, contestaríeu de la mateixa manera a un amic o a un conegut? Si la resposta és no, potser hi ha coses que heu de solucionar abans que la parella se’n vagi a norris.
3. Us molesta tot el que fa l’altre: us mireu i us fa l’efecte que tot el que fa l’altre és inútil, o que està mal fet. No podeu deixar de criticar-vos el que feu mútuament. Si és així, la convivència començarà a ser un problema en breu. Més val que hi poseu solució el més aviat possible.
4. Sentiu que no teniu ganes de tornar a casa després de la feina: us falta la motivació per a tornar a casa perquè sabeu que allà us hi esperen bronques, males cares, o algú que no està disposat a escoltar-vos, per exemple. Això és més comú del que ens pensem. Si ets d’aquelles persones que prefereix allargar la jornada laboral o trobar-se amb els amics cada dia, en comptes de passar una mica de temps amb la parella, potser hi ha quelcom que val la pena solucionar.
5. Esteu desitjant que arribi dilluns per anar a treballar: els caps de setmana se us fan eterns. No sabeu què fer amb «tant de temps lliure». Intenteu omplir-lo amb activitats esportives, lúdiques o familiars per tal de no quedar-vos els dos a soles. Una parella ha de saber passar temps de qualitat a soles, si no és el cas, potser podem solucionar-ho en teràpia de parella.
6. Sentiu que per molt que us expliqueu, no hi ha manera d’entendre-us: intenteu fer-vos entendre amb la vostra parella, però us fa l’efecte que tot el que dieu l’altre ho malinterpreta, per molt que intenteu donar-li explicacions. Heu arribat a un punt en què parlar és, sí o sí, iniciar una baralla? Potser cal que tornem a posar la comunicació on li toca i solucionar algunes coses.
7. Els vostres fills us pregunten sovint si «el papa i la mama es separaran»: els nens tenen un sisè sentit molt desenvolupat. Per molt que intenteu no barallar-vos davant d’ells, ells noten quan les coses no van bé. Si veieu que els vostres fills estan preocupats per si «el papa i la mama s’estimen», potser heu de fer una reflexió i posar les coses en el seu lloc.
8. No sabeu si el que sentiu és amor o és simple comoditat: les relacions de parella tendeixen a l’acomodament. És a dir, és normal que en la relació hi hagi una certa rutina, i una certa sensació de estar còmode i pensar que seria una pena perdre aquesta comoditat. Però quan aquest pensament és la única cosa que manté a la parella en peu, és potser el moment de plantejar-se les coses.
9. No hi ha manera de posar-vos d’acord en les coses més petites: decidir quin suavitzant comprar, o què fer per sopar és una discussió segura. Sembla que cadascú lluiti per a fer-se més poderós i tenir més raó en la relació. Esteu en una lluita de poder absoluta i això només portarà al desgast personal i al de la parella, a no ser que aconseguiu posar-hi remei.
10. Hi ha alguna dificultat sexual que us està causant tensions: de vegades un problema sexual d’un dels membres de la parella passa desapercebut al principi, quan tot és passió i enamorament. Però quan això passa de llarg i ens queda la rutina, i l’amor de parella, aquestes dificultats sexuals poden fer que la parella, poc a poc es vagi desgastant.
Com funciona la teràpia de parella
La teràpia de parella és una teràpia de tres. Vosaltres dos i jo. Jo actuaré com a observadora externa, donant-vos algunes pautes i indicacions per a encaminar de nou la vostra relació o bé per a fer una transició cap a la ruptura, si és el que tots dos necessiteu, d’una forma menys traumàtica.
La teràpia de parella està basada en la comunicació. Serà imprescindible que tots dos vulgueu fer-la i tingueu uns objectius comuns, que podem definir en consulta.
Si creieu que us podria anar bé fer una teràpia o una sessió per a solucionar alguna cosa concreta, podeu posar-vos en contacte amb mi i estaré encantada d’atendre-us.