Què és la sexologia
El terme sexologia provoca curiositat i un cert «morbo» en aquelles persones que ho associen únicament amb la pràctica sexual.
Així que crec necessari fer una petita explicació sobre què és i què no és la sexologia, tal i com jo l’entenc.
Què és la sexologia?
La sexologia és el conjunt de disciplines científiques que tenen com a objecte d’estudi la sexualitat humana.
Conjunt de disciplines: la sexologia té molts components, no només el purament fisiològic, sinó també el psicològic, el social, l’hormonal… per citar-ne alguns. Així doncs, la sexologia es pot abordar des de la medicina, des de la psicologia, des de la fisioteràpia i des de la sociologia, eminentment.
Sexualitat humana: entenem la sexualitat humana com el conjunt de comportaments i/o accions que portem a terme els éssers humans per a aconseguir satisfer la nostra necessitat sexual. D’aquesta manera, la sexualitat humana abarca des dels instints purament reproductius fins a les necessitats orgàniques i/o purament plaents que pot perseguir la persona.
Què fa un expert en sexologia?
Un sexòleg coneix en profunditat tots els components de la sexualitat humana. Això vol dir que té la capacitat d’assessorar i orientar a les persones en temes que, en general, solen ser considerats tabú:
- Fantasies sexuals recurrents. Per exemple:
- Fantasejo sovint amb la idea que em lliguin. Sóc normal?
- Tinc fantasies sexuals amb familiars. Estic malalt/a?
- Tinc parella estable i me l’estimo molt. És normal tenir fantasies amb altres homes/dones?
- Jocs sexuals. Per exemple:
- De vegades m’agrada utilitzar disfresses. Sóc fetitxista?
- Fins a quin punt he d’acceptar els jocs sexuals que em proposa la meva parella?
- Vull introduir nous jocs sexuals en la meva vida íntima, però no sé com fer-ho.
- Consultes de parella. Per exemple:
- La meva parella sempre en té ganes i a mi no em ve de gust, què podem fer?
- Jo sempre tinc ganes, i la meva parella no en té mai. M’ha deixat d’estimar?
- M’estimo a la meva parella, però em ve de gust provar coses noves. És factible tenir una relació de parella oberta a terceres persones?
- Dubtes sobre orientació sexual. Per exemple:
- Si sempre he tingut parelles de l’altre sexe, és possible que em senti atret/a per algú del meu mateix sexe?
- Es pot curar la homosexualitat?
- Si sóc homosexual, és normal sentir-me atret per persones de l’altre sexe?
Tot això només són petits exemples de consultes reals, però de dubtes, curiositats i preguntes n’hi ha tantes com vulgueu imaginar (o tenir). De vegades un mateix pot solucionar aquests dubtes, però hi ha vegades que creen un neguit que val la pena contrastar amb un professional.
A més, el professional de la sexologia pot tractar un gran nombre de les denominades disfuncions sexuals, és a dir aquelles problemàtiques concretes que sorgeixen en qualsevol de les fases de l’acte sexual:
- Desig. Per exemple:
- No em ve de gust tenir relacions.
- Em costa molt iniciar relacions sexuals.
- No sento atracció per res ni per ningú.
- Excitació. El que tradicionalment es coneix en els homes com «disfunció erèctil» (abans «impotència» tot i que aquest terme és considerat pejoratiu i comença a estar en desús) i en les dones el que s’ha conegut com a «frigidesa». Per exemple:
- Desitjo molt a la meva dona, però no podem mantenir relacions ja que no se m’aixeca.
- Se m’aixeca però l’erecció no aguanta una relació sexual completa.
- Desitjo al meu home però no hi ha manera de sentir l’excitació, no tinc resposta sexual a la vagina, no sento plaer!
- Orgasme. Normalment solen ser persones que no arriben a l’orgasme. És a dir, senten desig, s’exciten adequadament, en el cas de les dones lubriquen adequadament, i en el cas dels homes hi ha una erecció adequada… però no s’arriba a l’orgasme.
El sexòleg, doncs, pot ajudar en el tractament d’aquestes disfuncions tot i que, el més probable, és que per a moltes d’elles sigui necessari comptar amb l’ajuda de professionals d’altres especialitats per a que el tractament sigui el més ràpid i eficaç possible.
En tot cas, sempre que hi hagi un dubte sobre sexualitat sigui en l’aspecte que sigui, és adequat mirar de contestar-lo amb l’especialista més adequat al cas.
Si tens dubtes, problemes o situacions que necessitis solucionar, pots posar-te en contacte amb mi. Estaré encantada d’atendre’t.